Cum sa fii un parinte pozitiv cu un copil mofturos la masa?

Indiferent ca este vorba despre etapa de a manca selectiv sau despre simpla reticenta de a gusta sau incerca ceva nou, uneori este destul de dificil sa-l convingi pe copil sa manance… macar un pic.

Poti oare cumva sa convingi (fara a insista incontinuu, fara a pune presiune si fara a acumula frustrari, pastrandu-ti zen-ul?) un micut care a imbratisat „nu”-ul atunci cand este vorba despre masa? Oare este posibil? Afla aici cum sa fii un parinte pozitiv cu un copil mofturos la masa.

Citeste si: Copilul tau refuza sa manance? Nu insista. Ai incredere in el!

Iata cateva tehnici care te pot ajuta atunci cand ai de-a face cu un mic mofturos la masa.

Fa-l sa se simta special

Uneori creandu-i un loc special la masa il poti face mai interesat sa se aseze si sa stea acolo cu voi. Poti incerca oferindu-i un scaun frumos colorat, cu farfurioara sau bol pe care-si regaseste eroii preferati din desenele animate. Sau poate ca locul lui preferat este chiar la tine in brate, scrie mother.ly.

Fara presiune!

Pune-te in locul lui si gandeste-te cum te-ai simti atunci cand cineva ar insista incontinuu „hai inca o lingurita”, „inca una”, „una pentru mami”, „una pentru tati”, „una pentru bunica”, „una pentru pisica” etc. Si asta la fiecare masa, zi de zi.

Diversitate in farfurie

Este posibil ca micutul sa se fi plictisit de „ciorbita de la pranz” sau ceea ce i-ai pus asezat pe farfurie nu arata prea apetisant. Ce zici daca ai adauga la mancare 2 masline si o feliuta de ardei, ca si cum ai face ochii si gurita unui omulet in farfurie?

Citeste si: Cum invatam toddlerii si prescolarii sa manance sanatos?

Fara negocieri

“Daca mananci tot din farfurie, iti dau desene animate!” sau “daca mananci inca un pic, iti dau desert” – nu este o tehnica tocmai buna, sustin specialistii. Mai curand, „avem paste delicioase. Aceasta este cina noastra pentru astazi”. Fara prea multe explicatii, argumente si presiune.

Un fel de “joc”

Transformati bucataria intr-un show de emisiune, imaginati-va ca sunteti bucatari renumiti, jucati-va de-a Masterchefii si lasa-l sa jurizeze. Si mai important de atat, lasa-l sa se implice atunci cand gatesti!

Gustarile

Poate problema este ca are acces sau primeste prea multe gustari? Daca micutul tau a baut o cana de lapte cu o jumatate de ora in urma, nu e surprinzator ca nu este chiar atat de dornic sa manance ceea ce i-ai pus in farfurie, pentru ca nu prea ii este foame. La propriu!

Etape si etape

Toti copiii trec prin perioade in care mananca mai mult si in unele mananca mai putin. De exemplu, pe la varsta de doi ani multi parinti observa ca toddlerii trec printr-o etapa in care prefera mancarea selectiva. In plus, s-a observat ca multi parinti nu inteleg ca mancarea din bolul mic din care mananca puiul este totusi suficienta pentru burtica lui.

Citeste si: Cat trebuie sa manance un toddler?