Cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual

Doar gandul ca ar putea fi copilul tau victima abuzului sexual te ingrozeste. Sigur nu este un subiect simplu de discutat, dar este foarte important si nu trebuie amanat. Iata cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual.

Din clipa in care ti-ai simtit puiul in brate, ti-ai promis ca vei face tot ce este posibil pentru a-l proteja. Stiu asta. Cu toate acestea, nu ai cum sa fii 24 din 24, sapte zile pe saptamana langa copil si cu cat trece timpul realizezi ca vei fi in preajma lui din ce in ce mai putin. Gradinita, scoala, activitati extra, prieteni, relatii etc. Nu, nu ai cum sa-l aperi mereu, dar stii ce poti face? Il poti ajuta sa se protejeze singur, sa inteleaga exact care sunt comportamentele care nu sunt in regula, sa poata sa identifice situatiile in care nu este in siguranta, sa inteleaga atunci cand un adult depaseste anumite limite, sa invete sa spuna „nu” si neaparat, sa stie ca orice ar fi iti poate spune tie.

Citeste si: Autoritatea pentru Protectia Copilului: Peste 500 de copii au fost abuzati in familie in ultimul an

Niciodata nu e prea devreme

Copilul de mic trebuie sa invete care este denumirea corecta pentru fiecare din organele sale genitale. Evita sa le pui tu diverse nume (amuzante, porecle, de alint sau termeni populari) cu care poate ai fost obisnuit si tu in trecut.

“Inca de cand incepe bebelusul sa mearga il poti ajuta sa invete care sunt limitele atunci cand este vorba despre propriul lui corp (…). Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca el este stapanul corpului sau si ca el decide ce poate face cu acesta, atata timp cat nu raneste o alta persoana. Invata-l pe copil ca anumite parti ale corpului sunt private si ca nu este in regula ca alti oameni sa le priveasca sau le atinga. Chiar si doctorul ar trebui sa-i ceara permisiunea inainte de a-l examina in acele locuri si intodeauna de fata cu un adult in care are incredere”, spune Kim Cavill, specialist in educatie sexuala.

Potrivit hufftingtonpost.com, incepand cu perioada de toddler, precum si cu cea prescolara trebuie sa-i explicam copilului care sunt normele sociale si care sunt comportamentele pe care le poate face in public si care nu (de exemplu, trebuie sa poarte un costum de baie la o piscina publica, cum trebuie sa se comporte intr-o toaleta publica, cum sa-si schimbe hainutele la gradinita sau la scoala etc).

Invata-l sa spuna “nu”

Unui copil ii va fi mai greu sa-i spuna unui adult “nu”, pentru ca il invatam de acasa ca “trebuie sa asculte, ca adultul e mai mare si stie mai bine”, cu toate acestea trebuie sa-i explicam cum sa stabileasca anumite limite, daca un adult il face sa se simta inconfortabil, chiar si prin simplul fapt ca micutul refuza la ziua lui de nastere sa-i imbratiseze pe anumiti adulti (da, chiar daca “nu e frumos sa refuzi sa-l cuprinzi pe unchiul Petre”, respecta decizia copilului tau).

Discutati despre emotii

Este important ca un copil sa stie ce sunt emotiile, sa le poata recunoaste, sa le numeasca ori de cate ori are ocazia.

,,Discuta cu copilul despre emotii in fiecare zi”, sustine Lydia Bowers, specialist in educatie sexuala. ,,Imi place cand ma cuprinzi, ma face sa ma simt bine” sau ,,Nu mi-a placut atunci cand mi-ai luat papusa, m-am simtit furioasa”.

Ofera-i exemple de situatii in care se poate simti “nesigur”, “speriat”, “ingrijorat”, astfel incat sa le poata recunoaste si sa stie cum ar trebui sa procedeze.

Citeste si: Telefonul Copilului şi Avocatul Poporului vor colabora în cazurile grave de abuz asupra copilului

Explica-i ce este in regula si ce nu este in regula

Specialistii spun ca ar fi mai bine sa evitam sa folosim termeni precum “bine” sau “rau”, atunci cand ne referim la atingeri, in special atunci cand este vorba despre parti private ale corpului. Iata de ce uneori corpul raspunde la anumite atingeri intr-un mod in care ar putea sa produca placere, chiar daca atingerea respectiva nu este una potrivita, iar aceste reactii ii pot crea copilului stari de confuzie.

Persoanele necunoscute sunt periculoase

Da, ai invatat copilul sa nu discute si sa se apere de cei pe care nu-i cunoaste, pentru ca acestia ar putea fi periculosi.

Si persoanele cunoscute pot fi periculoase

Adevarul stii care este? Statisticile arata ca cei mici sunt mult mai des abuzati sexual de persoane care se afla in compania acestora (unul dintre parinti, rude, prieteni apropiati, invatator etc).

Explica-i copilului ca unii au comportamente mai “ciudate” si invata-l sa-i recunoasca pe acestia.

“Persoanele de incredere sunt cele care respecta regulile familiei, care nu-i spun copilului sa aiba secrete fata de parinti si care nu au un comportament care te fac sa nu te simti in siguranta”, spune Kim Cavill, specialist in educatie sexuala.

Arata-i ca poate veni la tine! Oricand si cu orice!

Spune-i ca poate veni la tine, dar mai ales, arata-i ca esti acolo, de partea lui.

Intelegi ca acel “imi poti spune orice” isi va pierde valoarea in momentul in care copilul vine de cateva ori la tine, iti spune ca are o problema si asteapta sa-l intelegi, sa-l asculti, sa-l indrumi, iar tu ce faci? Negi, il pedepsesti, ai reactii agresive, il invinuiesti etc.

Daca ii va fi frica de reactia pe care o vei avea, crezi ca va mai veni la tine?

Ai grija de copilul tau, dar invata-l sa aiba si el grija, atunci cand tu nu esti langa el.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?