De ce este bine sa implicam copilul in treburile casnice?

Iti doresti un viitor mai bun pentru copilul tau? Iti doresti sa aiba succes? Atunci invata-l sa-si stranga jucariile sau sa-si faca patul, apoi implica-l atunci cand sortezi hainele la masina de spalat, sa duca gunoiul, sa spele vasele etc. Iata de ce este bine sa implicam copilul in activitatile casnice.

Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

Un studiu condus de Marty Rossmann, cunoscut profesor de educatie in familie, a aratat ca implicarea copilul in activitatile casnice poate avea un impact pozitiv pe termen lung, ajutandu-l semnificativ in viata lui de adult, potivit University of Minnesota.

Parintele care il lasa si il incurajeaza pe copil sa se alature unor activitati sau sa se implice in unele sarcini prin casa, il invata astfel sa fii resposabil, sa-si aprecieze munca, dar si eforturile celorlalti, sa-si creasca stima de sine, sa fie mai independent si mai increzator in propriile forte.

Studiul s-a facut pe 84 de persoane, cercetandu-se in special, felul in care acestia participau la sarcinile casnice in trei perioade din viata: 3-4 ani, 9-10 ani, 15-16 ani, dar si o simpla convorbire telefonica in jurul varstei de 25 de ani. Variabilele care au fost analizate: stilul de parenting, sexul copilului, tipurile de sarcini casnice, atitudinea, motivatia si timpul petrecut pentru indeplinirea acestora.

Citeste si: Creste un copil care stie sa aleaga responsabil!

La studiu au fost luate in calcul anumite informatii cheie, precum: studiile participantilor (daca au urmat, daca le-au finalizat sa nu), inceperea unei cariere (domeniul, traseul urmat), coeficientul de inteligenta, relatiile pe care le au cu familia si prietenii, folosirea drogurilor, implicarea acestora in sarcinile de familie, in timpul celor trei perioade urmarite in studiu.

Rezultatul cercetarii a fost urmatorul: cel mai bun mod de a prezice daca va avea un tanar succes atunci cand va avea 25 de ani este sa-l implici in treburile casnice inca de la varsta de 3-4 ani!

Copilul de mic se va deprinde cu anumite activitati, va avea abilitatile necesare de a se descurca si a avea grija de propria persoana, va sti sa fie responsabil si mai increzator.

In plus, toate acestea s-au demonstrat favorabile si in ceea ce priveste construirea si mentinerea relatiilor de lunga durata, dar si la capitolul casnicii fericite!

Este important ca sarcinile pe care le va face copilul sa fie potrivite varstei, dar si stilului sau de invatare, sa nu fie prea dificile si sa nu astepte sa fie recompensat la final.

Citeste si: Stima de sine a copilului. Metode prin care ii poti creste increderea in el insusi