Exercitiile de yoga pentru copii, eficiente si pentru cei speciali

In urma exercitiilor de yoga, copiii pot dezvolta mai multa incredere in ei si se pot concentra mult mai bine. Yoga in sine formeaza valori de baza, cum ar fi auto-disciplina, curatenia sufletului, recunostinta si adevarul. De asemenea, exercitiile de yoga pot fi eficiente si in cazul copiilor cu nevoi speciale.

„Yoga, care mai inseamna si uniune, se refera la accesarea si integrarea tuturor aspectelor noastre, si anume corp, minte si spirit pentru o armonie interioara”, explica Alexandra De Collibus, profesoara de yoga si fondatoare a unui studio de yoga pentru copii „Sweet Pea Yoga”, SUA, scrie Parents.

Exercitiile de yoga sunt eficiente pentru copii in multe feluri deoarece acestia se confrunta cu multe provocari emotionale, sociale si fizice. Practicile de yoga includ tehnici de respiratie, un ghid comportamental, dar si diferite posturi ale corpului, de aceea pot fi benefice si pentru copii.

Citeste si Exercitii pentru a-ti ajuta copilul sa se concentreze

Exercitiile de yoga se pot practica oriunde, iar copiii pot invata cum sa se concentreze, cum sa respire si cum sa invete. Practic, vor stii cum sa reationeze in fata unor situatii. In plus, „nu este absolut necesar sa ai tot timpul vestimentatie si covoras specifice exercitiilor de yoga”, povesteste profesoara de yoga.

Shana Meyerson, fondatoare a unei clase de yoga pentru copii, din California, considera ca exercitiile de yoga construiesc increderea si respectul ale unui copil: „Practica de yoga poate fi si o optiune pentru copiii care nu fac activitati fizice ori activitati de grup din cauza rusinii, a fricii de a fi alesi ultimii de catre grup”, explica aceasta.

„Yoga iti formeaza valori de baza, cum ar fi auto-disciplina, curatenia sufletului, recunostinta si adevarul”, povesteste Christina Enneking, profesoara de yoga, din California.

Citeste si Nummo, o aplicatie de logopedie cu peste 100 de exercitii

Printre altele, exercitiile de yoga te ajuta sa ai o flexibilitate fizica, un echilibru si o coordonare potrivite, dezvolta concentrarea, dar ajuta si la cresterea increderii de sine. Totodata exercitiile de yoga sunt benefice si copiilor cu nevoi speciale. Un studiu din SUA arata ca un program zilnic de yoga implementat la scoala le-a redus copiilor cu nevoi speciale comportamentul agresiv, lipsa de sociabilitate si hiperactivitatea in comparatie cu acei copii care sufereau de autism, dar care nu practicau exercitiile de yoga.

Dr. Kristie Patten Koeng, un profesor asociat in terapia ocupationala de la Universitatea din New York, dar si cel care a condus studiul, considera ca „practica de yoga a fost eficienta deoarece s-a bazat pe punctele tari ale copiilor care sufera de autism reducandu-le, astfel, si stresul”. 

Un alt studiu raporteaza ca yoga ar putea ajuta la imbunatatirea simptomelor ADHD la copii: „Cercetatorii de la Universitatea din Heidelberg, Germania, au repartizat aleatoriu copii cu ADHD fie la un program de yoga pentru copii, fie la un program de exercitii traditionale. Cercetatorii au descoperit ca grupul de yoga a avut o imbunatatire semnificativa a simptomelor ADHD, inclusiv in cazul problemelor de atentie, comparativ cu grupul de exercitiu. Mai mult decat atat, yoga a fost eficace pentru copiii care urmeaza un tratament medicamentos”, scrie Ce se inatmapla, doctore?.

Copiii care au practicat yoga au povestit parintilor, dar si profesorilor ca se pot concentra mult mai bine la activitatile din timpul zilei si ca pot fi mult mai atenti la sarcinile pe care le au de indeplinit, scrie Parents.

Iata cateva exercitii de yoga pentru copii

Rasaritul si apusul – Stai drept, in picioare. Inspira adanc, in timp ce iti ridici cat poti de mult mainile deasupra capului. Cand expiri, indoaie-ti corpul si lasa-ti mainile cat mai mult spre varfurile picioarelor, astfel incat coloana vertebrala sa fie intinsa. Imagineaza-ti ca te ghemuiesti ca sa poti sari in piscina. La urmatoarea inspiratie, revii la pozitia dreapta cu mainile deasupra capului. Repeta de la sase pana la 10 ori.

Copacul – Stai drept. Uita-te la un punct fix din fata ta. Ridica acum piciorul drept, indoindu-ti genunchiul. Respira si inspira. Rezeama-ti piciorul drept de piciorul stang, deasupra genunchiului. Acum esti in pozitia in care ai echilibru stand doar pe piciorul stang, exact ca un copac. In acelasi timp poti urca bratele deasupra capului si, dupa, sa le cobori.

Fluturele –  Stai pe podea cu talpile picioarelor impreunate. Incearca sa iti indrepti coloana si incearca sa te tii pe genunchi, potrivit Parents.

In statele de peste ocean, practica de yoga este un sport firesc si este deja implementat in scoli. In Romania, desi exercitiile de yoga pentru copii nu sunt stabilite in programa scolara, exista, separat, cursuri private de yoga pentru copii.

Citeste si Centru de gimnastica pentru copii

Autor: Andreea Borcila