Generozitatea ii face pe copii mai fericiti!

Stiai ca generozitatea ne facem mai fericiti? Una dintre primele lectii pe care le invata copilul fie de la parinti, fie de la educatori este actiunea de a darui. Copiii invata, de cand sunt mici, sa-si imparta creioanele sau gustarile cu prietenii sau colegii lor de grupa. O echipa de cercetatori din China a aratat, intr-un studiu de caz, cum copiii intre trei si cinci ani au experimentat stari de bucurie atunci cand au daruit celorlalti, in mod voluntar.

Chiar daca ne gandim ca micutii fac asta pentru ca asa au invatat ca este in regula sa faca, generozitatea in sine aduce castiguri emotionale si suntem inclinati sa mai facem inca o data asta, potrivit psihologilor. Dr. Zhen Wu si echipa sa au publicat o lucrare, denumita „Generozitatea voluntara ii face pe copiii mici fericiti” („Sharing voluntarily makes young kids happy”), scrie Parents.

Oamenii de stiinta au comparat expresiile faciale pozitive (ca un instrument de masurare a fericirii) asupra copiilor cu varsta cuprinsa intre trei si cinci ani care, anterior, au efectuat o sarcina: impartirea unor stickere intre ei. De altfel, copiii au fost impartiti in doua grupuri: unii copii au ales sa daruiasca in mod voluntar, in timp ce alti copii au fost obligati sa daruiasca stickere, potrivit Science Daily.

Rezultatele au aratat ca s-au daruit mai multe stickere in cazul copiilor obligati sa daruiasca in comparatie cu copiii voluntari. Insa, chiar daca au daruit mai mult, acest lucru nu i-a facut mai fericiti. In schimb, copiii voluntari au experimentat mai mult starea de bine si de bucurie cand au ales sa imparta cu ceilalti.

„Motivatia, in acest caz, chiar a contat. Este nerealistic sa crezi ca un copil mic, pus sub presiune, este bucuros atunci cand daruieste, fiind obligat sa faca asta”, precizeaza dr. Wu, autorul studiului.

Cercetarea are si cateva mici sublinieri, si anume ca exista posibilitatea ca si copiii voluntari sa fi simtit o oarecare presiune, chiar daca nu au fost obligati sa fie generosi. Totodata este important sa intelegem cum lucreaza acest feedback pozitiv si de ce atunci cand facem un act de caritate, avem nevoie sa-l mai facem si a doua oara.

Acest studiu de caz poate veni in sprijinul parintilor si educatorilor pentru a promova mai bine generozitatea printre cei mici.

Citeste si Ne nastem cu credinte si convingeri preluate de la parinti?

Autor: Andreea Borcila