Gradinitele si scolile ar putea fi obligate sa asigure mancare fara gluten

Mai multi parlamentari au depus la Senat un proiect legislativ care prevede infiintarea Registrului de Evidenta a persoanelor cu intoleranta la gluten. Prin acest proiect, spitalele, gradinitele si scolile ar putea fi obligate sa asigure portii de mancare fara gluten.

Vezi si Intoleranta la gluten scoate din meniu unele cereale

„Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive si produsele cosmetice vor contine, conform cu fisele de produs si auditurile interne realizate, una din informatii: Contine gluten; Contine urme de gluten; Produs intr-o unitate care proceseaza alimente care contin gluten; Nu contine gluten. Toate unitatile de invatamant prescolar si scolar vor asigura copiilor cu intoleranta la gluten, dovedita prin adeverinta medicala de la medicul specialist, toate mesele, conform programului la care este inscris copilul. Portiile de mancare fara gluten vor fi pregatite in recipiente separate, cu ustensile separate si din ingrediente inscriptionate „fara gluten”, prevede proiectul de lege.

Spitalele din Romania, de stat sau private, vor avea obligatia de a asigura pacientilor cu intoleranta la gluten toate mesele pe care le presupune spitalizarea. Propunerea legislativa mai prevede infiintarea unui centru pentru a tine evidenta persoanelor diagnosticate cu boli celiace.

„Infiintarea Registrului National de Evidenta a persoanelor diagnosticate cu boala celiaca, de catre Centrul de Management pentru Boala Celiaca din cadrul Institutului National pentru Sanatatea Mamei si a Copilului, care va avea loc in decurs de maxim 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, va fi completat de catre medicii de familie sau medicii gastrenterologi”, potrivit proiectului de lege.

Orice constrangere a drepturilor persoanelor diagnosticate cu aceasta boala se va considera discriminare.

„Persoanelor cu boala celiaca nu li se va restrange dreptul la educatie, la asistenta medicala, la servicii publice si la demnitate pe baza absentei cadrului necesar alimentatiei si tratamentul acestora, respectiv absenta preparatelor alimentare si medicamentoase fara gluten. Refuzul acordarii acestor drepturi din cauza imposibilitatii de a oferi acestor persoane alimente care nu contin si nu sunt contaminate cu gluten reprezinta discriminare”, potrivit proiectului.

Despre boala celiaca

Potrivit propunerii legislative, boala celiaca este declansata din ingestia de gluten.

„Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna declansata din ingestia de gluten (proteina din grau, secara si orz) la persoanele cu predispozitie genetica care afecteaza circa 1% din populatie si poate debuta la orice varsta incepand cu perioada copilariei. Netratata sau incorect tratata, aceasta boala poate avea consecinte de sanatate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier si anumite forme de cancer”, se arata in proiectul depus la Senat.

Initiatorii proiectului sustin ca „boala celiaca este o conditie autoimuna care nu se vindeca niciodata, dar care poate fi tinuta sub control prin urmarea unei diete strictie fara gluten”.

Acestia precizeaza ca, la nivel european, 1 din 100 de persoane sufera de boala celiaca.

„Prezenta initiativa legislativa are ca scop reglementarea si recunoasterea bolii celiace ca o realitate a vremurilor noastre. Exista deja statistici concludente asupra incidentei crescute a bolii celiace si asupra efectelor subdiagnosticarii acesteia. Desi studii recente arata ca intre 1:300 pana la aproximativ 1:100 din populatie are aceasta boala, frecvent boala celiaca ramane nediagnosticata. Astfel, in 85% dintre cazuri, oamenii traiesc cu boala celiaca fara macar sa stie de existenta acesteia. La nivel european, in medie 1 din 100 de persoane are o boala celiaca, cei mai putini fiind in Germania (0.3%) si cei mai multi in Finlanda (2.4%). In Romania, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. Copiii si adultii care sufera de boala celiaca si nu sunt diagnosticati si nu isi permit sa tina regimul corect sunt predispusi la dezvoltarea de boli invalidante (cancere de intestine, limfom Hodgkin, ataxie, dementa, diabet, epilepsie, scleroza multipla, alte boli autoimune)”, prevede proiectul legislativ.

Vezi si Nu lasa garda jos, desi are diabet si boala celiaca

Potrivit initiativei, controlul aplicarii prevederilor legale privind protectia persoanelor cu intoleranta la gluten se realizeaza de catre Guvern, prin Ministerul Sanatatii si prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Ministerul Agriculturii, Agentia Nationala a Medicamentelor si a Dispozitivelor Medicale.

Scopul proiectului legislativ este protectia persoanelor diagnosticate cu boala celiaca, dar si urgentarea procedurii de evidentiere a acestor persoane.

„Prezenta lege reglementeaza constructia unui cadru favorabil si decent pentru siguranta vietii si pentru respectarea drepturilor fundamentale, in conditii de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiaca (intoleranta la gluten). Scopul legii: promovarea si urgentarea procedurii de diagnosticare pentru boala celiaca, precum si actionarea pentru prevenirea aparitiei complicatiilor bolii; sa imbunatateasca calitatea vietii persoanelor cu boala celiaca; sa rezolve problema integrarii sociale in scoala si munca pentru persoanele care sufera de boala celiaca; sa creasca gradul de constientizare asupra gravitatii bolii prin educarea persoanelor suferinde; sa creasca canalele prin care informatiile de actualitate despre boala celiaca sa ajunga la medicii de familie si la medicii specialisti din toata tara; sa sprijine cercetarea in domeniu”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativa privind protectia persoanelor cu boala celiaca din Romania a fost depusa la Senat, ca prima Camera sesizata,. Initiatorii proiectului de lege sustin ca in celelalte state ale UE s-au luat deja masuri pentru protectia persoanelor diagnosticate cu aceasta boala.

Sursa: Mediafax

Vezi si Paine fara gluten gatita in casa dupa reteta lui Jamie Oliver