Lucruri pe care le faci și cele pe care nu ar trebui să le faci atunci când ai un adolescent

Atunci când copilul devine adolescent, e inevitabil ca părinții să nu observe schimbarea dinamicii relației dintre ei și el. Această tranziție nu este ușoară pentru ambele părți, dar există multe moduri prin care această ”tranziție” poate fi încurajată cu dragoste, grijă și respect.

Lucruri pe care să le faci atunci când ai un adolescent:

  1. Acceptă faptul că relația cu copilul tău se va schimba sau va fi diferită atunci când va avea 12-13 ani. Începând de pe la 10 ani vei observa cum începe acea tranziție, acele schimbări fizice, emoționale, sociale. Interesele, plăcerile, antipatiile și alegerile copilului se vor schimba, iar părintele trebuie să înțeleagă și să nu o ia personal, ci să-l lase să exploreze, scrie thehealthsite.com.
  2. Ascultă-ți copilul: Ca părinți, trebuie să fii alături de copilul tău și să stabilești o relație sănătoasă cu el. Un părinte bun ascultător acordă o mare atenție la ceea ce se spune, îi oferă copilului timp să se exprime clar și oferă sprijin.
  3. Respectă sentimentele copilului tău: respectă sentimentele copilului tău chiar și atunci când tu nu le înțelegi. Ajută-i să-și identifice sentimentele, să le recunoască și să știe cum să le gestioneze.
  4. Fii un model pentru el: copilul tău te va admira de cele mai multe ori și este esențial să fii un model sănătos pentru el. Fii blând, oferă-i căldură, spațiu, dacă ți-l cere, alege-ți ”bătăliile” și nu uita, el îți va copia mai mult acțiunile, decât cuvintele.
  5. Stabilește limite sănătoase: Granițele sunt esențiale pentru menținerea clarității și a relațiilor sănătoase. Fii blând, ferm și neapărat clar atunci când stabilești limite cu copilul, astfel încât să înțeleagă de ce trebuie respectată acea regulă sau limită, încearcă să negociezi cu copilul pentru a ajunge la un consens, discutați despre posibililele consecințe.

Lucruri pe care nu ar trebui să le faci atunci când ai un adolescent:

  1. Evită criticile. În loc să dați vina pe copil pentru orice a făcut, înceacă să aflia despre acea problemă, situație, despre acel context. Încearcă să înțelegi de unde provine problema și ajută-l să înțeleagă despre cum ar putea să o gestioneze.
  2. Alege-ți cu grijă luptele: conflictele sunt inevitabile, dar depinde de tine de în care intri, care consideri că trebuie discutat, dezbătut, caută metode sănătoase ca să gestionezi conflictele în mod eficient. Încercați să nu reacționezi impulsiv, să nu fii mereu cel care controlează, salvează.
  3. Evită să-l controlezi mereu, oferă-i și spațiu: Oferă-i spațiu pentru a avea experiențe noi, chiar dacă este vorba despre anumite greșeli, lăsă-l să învețe și singur. Permite-i să petreacă timp singur și cu el însuți, pentru a se fînțelege și a face o introspecție.
  4. Evită comparațiile: fiecare copil este unic și diferit, și nu trebuie să se comporte și să acționeze în același mod ca alții de vîrsta lui. În plus, compararea copilului cu alții insuflă un sentiment de stima de sine scăzută și încredere; în schimb, încurajează-l și motivează-l, scoate în evidență taletentele și abilitățile lui.
  5. Nu ezita să-ți arăți propriile emoții. Fii disponibil emoțional. Lasă-l să știe cum te simți în anumite situații, oferă-i spațiu pentru a se exprima, potricvit thehealthsite.com.