Parintii cer o lege pentru educatia copiilor cu dizabilitati

Parintii copiilor cu dizabilitati din 7 state membre ale UE, Romania, Belgia, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Ungaria, au decis sa-si faca vocea auzita la nivel european pentru dreptul la educatie incluziva de calitate a copiilor lor. Pe scurt, acestia cer o lege pentru educatia copiilor cu dizabilitati, avand in vedere ca o astfel de lege nu exista la nivel european.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), o organizatie nonguvernamentala dedicata protectiei si promovarii drepturilor copiilor cu dizabilitati din Romania, va lansa vineri, 11 ianuarie 2019,  în premiera la nivelul Uniunii Europene Initiativa Civica ”Europe CARES”.

Vezi si Ingrijitoare la o casa de tip familial, anchetate dupa ce o fetita cu dizabilitati a fost lovita

Potrivit Madalinei Turza, presedintele CEDCD acest eveniment reprezinta un moment cheie în istoria dizabilitatii la nivel european. Practic prima initiativa civica europeana pentru Educatie Incluziva -Europe CARES- va fi lansata in Romania.

,,Utilizand mecanismul Comisiei Europene – EU Citizens Initiative – prin intermediul caruia cetatenii europeni din 7 state membre pot solicita Comisiei sa inainteze Parlamentului European un proiect de lege pe o anumita tema dorita, aducem in fata Comisiei o argumentatie solida si o propunere de Directiva Europeana pentru Educatia Persoanelor cu Dizabilitati la nivelul UE. Pentru ca adultii si copiii cu dizabilitati sa poata beneficia de educatie incluziva si de calitate, care sa le ofere sansa de a deveni contributori sociali, avem nevoie de o reglementare unitara a educatiei incluzive in spatiul european pentru a asigura existenta unui set de standarde minime si principii, care sa ghideze implementarea la nivelul Statelor Membre si pentru a evita derapajele si diferitele forme de excluziune”, a declarat Madalina Turza.

In prezent, Uniunea Europeana nu are o legislatie dedicata educatiei persoanelor cu dizabilitati. Lasa, astfel, la latitudinea statelor membre felul în care tinerii si adultii cu dizabilitati acceseaza sistemele de educatie. Din acest motiv, exista numeroase probleme manifestate prin aspecte ce variaza de la excluziune, segregare, la absenta masurilor de suport si acomodare a elevilor/studentilor cu dizabilitati în învatamantul general obligatoriu si nu numai.

In Europa traiesc peste 70 de milioane de persoane cu dizabilitati

15 milioane de copii din Europa au cerinte educationale speciale, din cauza unei dizabilitati, dar numai 2 din 5 elevi cu dizabilitati din UE au absolvit doar scoala generala sau mai putin. Potrivit statisticilor în peste 40% din cazuri copiii cu dizabilitati parasesc scoala fara nicio calificare. In ceea ce priveste Romania, sunt peste 72.000 de copii cu dizabilitati, iar 18.000 dintre acestia nu sunt scolarizati. 30.000 de copii sunt izolati în scoli speciale. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati a asistat legal din 2010 si pana în prezent peste 1.000 de copii cu dizabilitati pentru obtinerea dreptului la educatie.

Vezi si Anchete la Iasi, dupa ce o fata de 10 ani, cu dizabilitati, a fost gasita legata de stalp