Prima vizita a copilului la medicul stomatolog pediatru

Dintii copiilor necesita o ingrijire si o igiena orala corespunzatoare, aspect extrem de important pentru dezvoltarea sanatoasa a intregului organism. Parintii pot fi tentati sa creada ca este prea devreme pentru copilul lor sa mearga la stomatolog, motiv pentru care intarzie prima vizita. Afla cand trebuie facuta prima vizita a copilului la medicul stomatolog pediatru de la dr. Irina Morariu, medic stomatolog pediatru, specialist Endodontie, clinica DENT ESTET 4 Kids.

Scuzele pe care le invoca parintii adesea sunt: este prea mic, nu are suficienti dinti sau nu sufera de o afectiune vizibila. Realitatea este ca prima vizita in cabinetul stomatologului trebuie sa aiba loc in jurul varstei de un an sau la aparitia primului dinte. Cu toate ca poate parea devreme, aceasta este varsta la care cariile de biberon pot fi prevenite mult mai eficient, iar medicul poate observa din timp daca exista probleme de dezvoltare a maxilarului. Medicii mai recomanda ca atat dintii, cat si gingiile, sa fie monitorizate la intervale de sase luni, respectiv, la patru luni, pentru a preveni aparitia cariilor.

Dr. Irina Morariu- Dent Estet 4 Kids

Beneficii psiho-emotionale ale vizitelor timpurii

Pe langa mentinerea sub control a sanatatii zambetului, un alt beneficiu al vizitelor de timpuriu la stomatolog este acela ca presupun controale de rutina, oferindu-i copilului posibilitatea de a interactiona cu medicul intr-un context relaxat, de cunoastere si imprietenire prin joc. Totodata, ii induc acestuia, inca de la o varsta frageda, ideea de importanta a preventiei, fapt ce va contribui la dezvoltarea sa ca adult responsabil.

Dintii de lapte trebuie tratati, nu neglijati!

Desi sunt dinti temporari, dintii de lapte sunt o componenta importanta a organismului. Afectiunile netratate ale acestora pot duce la infectii grave care pot migra spre alte zone ale organismului copilului, cum ar fi: esofag, trahee, inima, plamani, artera aorta, vena cava sau chiar rinichi. De aceea, dintii de lapte nu trebuie neglijati, ci trebuie tratati si ingrijiti cu aceeasi atentie care se acorda dintilor permanenti.

Medicul stomatolog pediatru, singurul abilitat in ingrijirea dintilor copilului 

Este foarte important ca parintii sa apeleze la un medic stomatolog pediatru, care lucreaza exclusiv cu copii, si nu la un medic care in cea mai mare parte a timpului trateaza pacienti adulti. Medicul pediatru are o formare speciala si urmeaza tehnici diferite de abordare, adaptate comportamentului copilului. Acesta va putea realiza un status dentar complet si va stabili daca dintii sunt dezvoltati si pozitionati corect, daca exista anumite probleme de evolutie sau o predispozitie pentru anumite afectiuni.

Citeste si 50% dintre copiii care merg la dentist se prezinta cu urgente dentare