Vaccinul anti-rotavirus, asociat cu scaderea cazurilor de diabet la copii

Vaccinul anti-rotavirus ar putea fi asociat cu scaderea cazurilor de diabet la copii. Concluzia specialistilor vine ca urmare a constatarii unui numar mai mic de copii mici diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 dupa introducerea vaccinarii de rutina a sugarilor australieni.

Citeste si: Imunizarea prin vaccinare la copil

Cercetatorii din Melbourne au investigat numarul copiilor australieni diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 din anul 2000 pana in 2015. Ei au constatat ca numarul cazurilor la copiii cu varsta cuprinsa intre 0-4 ani a scazut din 2007 – anul in care vaccinul rotaviral a fost introdus ca vaccinare de rutina pentru sugari. Aceasta este prima data cand rata diabetului de tip 1 la copiii mici din Australia a scazut din anii 1980. Descoperirea se bazeaza pe cercetari anterioare, sugerand ca infectia naturala cu rotavirus poate fi un factor de risc pentru diabetul de tip 1.

Incepand cu anii 1980, incidenta diabetului de tip 1 a crescut constant in Australia si in intreaga lume, dar motivele acestei cresteri sunt insuficient intelese. Diabetul de tip 1 este o afectiune autoimuna grava, instalata pe toata durata vietii, in care sistemul imunitar al organismului distruge celulele din pancreas care produc insulina, un hormon care controleaza nivelul de glucoza din sange.

Citeste si: Vaccinarea nu este o optiune, este un drept

,,Scaderea semnificativa a diabetului de tip 1 pe care am detectat-o ​​la copiii mici dupa 2007 nu a fost observata la copiii in varsta de 5-14 ani. Acest lucru sugereaza ca copiii mici ar fi putut fi expusi unui factor de protectie care nu a avut impact asupra copiilor mai mari. Am observat ca declinul in diabet zaharat tip 1 la copiii nascuti dupa 2007 a coincis cu introducerea vaccinului rotavirus oral in Programul australian National de Imunizari din 2007”, a declarat dr. Kirsten Perrett de la Institutul de cercetare Murdoch.

Vaccinul cu rotavirus este administrat in mod obisnuit sugarilor australieni in varsta de 2 si 4 luni pentru a-i proteja impotriva unei forme severe de diaree severa, care poate pune viata in pericol.

,,Acum douazeci de ani echipa noastra a descoperit o asociere intre aparitia markerilor imuni ai diabetului de tip 1 la copii si infectia cu rotavirus. Studiile ulterioare pe modele de laborator au sugerat ca infectia cu rotavirus a celulelor pancreatice poate declansa un atac imunitar asupra celulelor producatoare de insulina – ce se intampla in diabetul de tip 1. Desi nu este concludent, ultimul nostru studiu sugereaza ca prevenirea infectiei cu rotavirus la sugarii australieni prin vaccinare poate, de asemenea, sa reduca riscul de diabet zaharat de tip 1. Vom continua aceasta cercetare pentru a analiza mai indeaproape corelatia, prin compararea dosarelor de sanatate ale copiilor mici cu sau fara diabet de tip 1. In acest stadiu nu stim inca daca reducerea diabetului zaharat de tip 1 este un efect permanent sau tranzitoriu si poate fi relevant doar pentru copiii australieni”, a spus profesorul Len Harrison de la Institutul Walter, dupa cum informeaza Medicalxpress.com.

Vaccinarea impotriva rotavirusului se face si la noi, dar nu este introdusa in Programul National de Imunizare, fiind optionala.

Citeste si: Imunizarea prin vaccinare