A inceput expeditia de cautare a lui Lucian Manea, tatal a trei copii, disparut in munte

Alpinistul clujean Radu Albu a inceput expeditia de cautare a lui Lucian Manea, tatal a trei copii, disparut anul trecut in crevasele adanci de pe Muntele Elbrus 5,642 m din Rusia.

Citeste si Ajutati-ne sa ne gasim tatal furat de munte!

Lucian Manea a fost un alpinist amator, iubitor de munte din Brasov, care a disparut la coborarea muntelui Elbrus, anul trecut pe 11 octombrie. Aceasta a fost ultima zi in care acesta a fost vazut de catre un alpinist rus cu care Lucian Manea a interactionat in ascensiunea lui. Lucian a decis sa urce muntele in afara sezonului clasic (vara) si fara un ghid montan, fapt ce l-a expus enorm pericolelor, dat fiind faptul ca muntele Elbrus 5.642 m este cunoscut pentru vremea deosebit de rece si capricioasa, dar si pentru pericolele create de crevasele in care isi pierd viata anual intre 20-30 de persoane.

Muntele Elbrus are o suprafata deosebit de mare cu crevase, fapt ce face ca expeditia de cautare a trupului lui Lucian sa fie deosebit de anevoioasa si cu sanse mici de reusita. Dar povestea disparitiei lui Lucian trebuie incheiata. Familia acestuia care locuieste la Brasov cauta de mai bine de jumatate de an raspunsuri. Ei nu au gasit decat niste comunicate vagi din partea Ambasadei Romaniei la Moscova prin care au fost instiintati ca „nu se poate face mare lucru”.

Dat fiind faptul ca nu exista un trup, conform legii, nu se poate elibera un certificat de deces. Astfel sotia lui Lucian, Laura Manea, traieste intensitatea problemelor create de disparitia acestuia in mod continuu. Afacerea familiei, creditele, responsabilitatile financiare a lui Lucian nu pot fi stinse sau preluate de catre sotia acestuia deoarece nu exista un certificat de deces in baza caruia sa poata fi facuta succesiunea responsabilitatilor. Familia Manea are 3 copii minori, doi gemeni de 8 ani si o fetita de 12 ani. Acestia inca isi asteapta tatal acasa.

 

Radu Albu a petrecut deja o saptamana aclimatizandu-se pe Mt. Elbrus ghidand in calitate de ghid montan o grupa de alpinisti pe varf, si a profitat de aceasta expeditie pentru a face poze si studia zona in care se presupune ca Lucian a alunecat si s-a pierdut definitiv.

Citeste si Drumetie la munte cu un copil mic? Da, se poate!

Impreuna cu un alt ghid roman, Radu Turta, si cativa membri ai salvamont-ului local, planul lui Radu Albu este sa petreaca cate o zi cautand in amanunt fiecare din cele trei areale probabile unde poate fi Lucian. In imaginea de mai sus se poate vedea reconstituirea traseului de unde credem ca Lucian a disparut, conform marturiilor celor ce au fost acolo in acelasi timp cu el. Ziua 1 va fi petrecuta explorand arealul cel mai probabil, si cel mai apropiat de drumul de intoarcere de pe varf. Ulterior in zilele urmatoare, Radu si echipa lui va cauta in zonele marcate cu galben si mov in imaginea de mai sus, areale mai putin probabile unde sa il gaseasca.

Dificultatea conditiilor terenului si a cautarilor insa pune in pericol sansa reusitei dar si viata cautatorilor. Pe langa riscul aferent zonei crevaselor, prin definitie extrem de instabile si in continua miscare, a nins mult in in ultimele zile si toata zona e un imens teritoriu alb. Crevasele sunt acoperite de un strat destul de consistent de zapada, facandu-le greu de identificat si ulterior de explorat pentru gasirea potentialului corp decedat. Mai jos o poza cu starea crevaselor zilele acestea. Zonele gri sunt bucatile de ghetar rupte ce formeaza crevasele, iar zonele albe reprezinta zapada acumulata in urma ninsorilor, care acopera mare parte din golurile unde Lucian e posibil sa fi cazut.

Familia brasoveanului

Planul echipei de cautari organizata de Radu Albu este de a explora fiecare zona in parte, si a cobora camere in golurile crevaselor pentru a identifica vizual existenta unui corp care sa corespunda semnalmentelor lui Lucian. Fratele lui Lucian, Claudiu Manea, face si el parte din echipa extinsa, fiind in zona in cazul in care este nevoie de actiuni de identificare si confirmare a persoanei disparute. Sansele gasirii lui Lucian sunt foarte mici datorita conditiilor din teren dar si a arealului extins de cautare, insa sperantele familiei si linistea acesteia se leaga de aceste cautari pentru a gasi linistea faptului ca au facut tot ce a fost omeneste posibil pentru a-si gasi si aduce inapoi acasa sotul, tatal si fratele disparut pe Elbrus.

Dupa ce a urcat cu success Mont Blanc in 2016 si Kilimanjaro in 2017, Lucian a decis sa isi continue expeditiile in 2018 incercand sa cucereasca muntele Elbrus din Rusia, cel mai inalt varf al Europei. Si-a facut pregatirile si a plecat pe data de 7 octombrie 2018 spre Mineralny Vody, aeroportul cel mai apropiat de munte, de unde a pornit si a ajuns la cazarea din punctul de pornire al expeditiei in 8 octombrie 2018. Tot atunci si-a sunat familia si au vorbit cu video, pentru ultima data. In 12 octombrie 2018, Lucian a fost dat disparut, el nerevenind la refugiu sau acasa nici pana in ziua de azi, in ciuda unor eforturi de cautare efectuate de salvamontul local.

De aceea fratele lui Lucian, Dl Claudiu Manea l-a contactat pe Radu Albu la inceputul anuluiin speranta sa afle mai multe despre Elbrus si ce s-a intamplat cu Lucian. In urma discutiilor si a strigatelor disperate de ajutor ale familiei, Alpinistul Radu Albu a organizat o campanie de strangere de fonduri si acum este in Rusia alaturi de alti ghizi si salvamont local, incercand sa il gaseasca pe Lucian in zona de crevase unde se banuieste ca a disparut. Sa ne rugam pentru un final care sa aduca pace familiei lui Lucian! Si multumim pe aceasta cale tuturor celor care au contribuit financiar si nu numai la a face aceasta campanie posibila.

Citeste si 8 sfaturi utile pentru a merge la munte cu copilul