Bolile colectivitatii la copii

Bolile colectivitatii la copii sunt adesea boli ale copilariei care necesita repaus si ingrijire. Dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatrie la Centrul Medical Medsana ofera mai multe informatii despre oreion, scarlatina, varicela, rujeola.

Citeste si Bolile copilariei- ce trebuie sa stii despre ele

Oreionul

Dr. Ulmeanu Alexandru, pediatru MedsanaOreionulOreionul

Este o boala contagioasa produsa de virusul urlian. Simptomele apar dupa 15-20 zile de la contactul cu persoana bolnava.

Cum se manifesta?

Copilul prezinta initial febra, durere de cap, stare modificata, apetit diminuat. Dupa doua zile se umfla glandele parotide ce sunt situate in fata urechilor deasupra mandibulei. Tumefactia este insotita de durere. Aceasta poate aparea pe o singura parte sau pe ambele parti si poate dura pana la 10 zile. Cea mai frecventa complicatie la baieti este epididimo-orhita (inflamatia testiculelor), poate aparea in 15-30% din cazuri si se manifesta cu febra mare, durere de testiculi si roseata la nivelul acestora. Aceasta complicatie poate evolua catre atrofie testiculara si infertilitate in cazurile severe. Fetele pot dezvolta ooforita, aceasta se manifesta cu dureri de burta si varsaturi.

Cum diagnosticam?

Cel mai frecvent medicul va doza anticorpii din sange dupa evaluarea semnelor si simptomelor.

Cum se trateaza?

Nu exista tratament specific. Se administreaza medicamente pentru combaterea febrei si a durerii, pe zonele tumefiate se pot aplica comprese calde sau reci.

Cum se previne?

Boala este prevenita prin vaccinare. Vaccinarea antiurliana este cuprinsa in vaccinul ROR.

Vezi si Bolile copilariei in sarcina: varicela si oreionul

Scarlatina

Este o boala contagioasa declansata de infectia cu Streptococul beta hemolitic. Nu este obligatoriu ca orice infectie cu streptococ sa produca scarlatina.

Cum se manifesta?

Copilul incepe sa prezinte febra si durere de gat, uneori ganglioni inflamati in regiunea gatului si depozite albe pe amigdale, ulterior apare eruptie pe piele cu bubite foarte mici aspre ce se unesc intre ele dand aspect de piele rosie. Limba copilului devine foarte rosie, zmeurie, ulterior se acopera de o pelicula alba, iar pielea se descuameaza. Simptomele se amelioreaza in 2-5 zile.

Cum diagnosticam?

Cand medicul suspicioneaza aceasta boala va recomanda efectuarea unui test rapid de streptococ. Acesta se recolteaza din gat. Daca rezultatul este negativ este posibil ca medicul sa recomande recoltarea unui exsudat faringian.

Cum se trateaza?

Tratamentul se face cu antibiotice. Antibioticele reduc simptomele, scad contagiozitatea si previn aparitia reumatismului articular acut, o complicatie de temut a bolii streptococice ce poate afecta inima si articulatiile. De obicei, copilul nu mai este contagios dupa 24 ore de la inceperea antibioticului.

Varicela

Este o boala contagioasa cauzata de virusul varicelo-zosterian. Primele semne apar de obicei la 14 zile de la contact. O persoana poate transmite boala cu 2 zile inainte de aparitia eruptiei. Boala se transmite pe calea aerului si prin contact cu veziculele de pe piele.

Cum se manifesta?

Primele semne sunt cele ale unei raceli obisnuite, febra, durere de gat, apetit diminuat, stare generala modificata, ulterior apar bubitele care sunt initial niste pete rosii ce se transforma in vezicule cu lichid. Copilul se scarpina. Veziculele se usuca si formeaza cruste. Exista mai multe valuri eruptive in care apar vezicule noi, de obicei insotite de febra. Valurile eruptive dureaza 3-4 zile, in general la 7 zile majoritatea crustelor sunt uscate. Crustele cad in general intr-o saptamana. Copilul este contagios pana cand toate bubitele se acopera de cruste.

Cum diagnosticam?

In general, diagnosticul este clinic si nu necesita alte investigatii. In cazurile incerte se pot recolta anticorpii din sange.

Cum se trateaza?

Tratamentul este de cele mai multe ori suportiv, hidratare, pentru combaterea mancarimilor si tratamentul febrei. Aspirina este total contraindicata. La baie se recomanda uscarea tegumentului prin tamponare pentru a evita ruperea bubitelor. La copilul mai mare este posibil ca medicul sa prescrie un medicament antiviral de tip Acyclovir cateva zile.

Cum se previne?

Boala se previne prin vaccinare. Este nevoie de 2 doze pentru a obtine protectia. Eficienta vaccinului este in medie 92-93%. De obicei, prima doza se face intre 12-18 luni, pentru ca a doua doza sa se administreze la minim 3 luni de la prima, insa schemele pot diferi. In tara noastra acest vaccin nu este cuprins in schema nationala de imunizare.

Rujeola

Rujeola este o boala infectioasa cauzata de virusul rujeolic. Este una din cele mai contagioase boli cunoscute. 90% din persoanele neimunizate ce intra in contact cu virusul vor dezvolta boala. Copilul este contagios cu aproximativ 5 zile inainte de aparitia eruptiei si 4 zile dupa disparitia ei. Primele semne dupa contact pot aparea intre 6 si 21 de zile.

Cum se manifesta?

Copilul incepe sa prezinte febra, stare generala modificata, apetit diminuat la fel ca la orice raceala, apoi simptomele se inmultesc apare tuse, conjunctivita, ochii sunt rosii si au secretii apoase abundente. Ulterior incepe sa apara eruptia pe corp, ea este formata din bubite rosii ce se pot uni in zone rosii, acestea apar de obicei mai intai la nivelul fetei si apoi se extind pe tot corpul. Dupa cateva zile daca nu apar complicatii, copilul incepe sa se simta mai bine, bubitele incep sa se pigmenteze si devin maronii. Boala este periculoasa in primul rand pentru copiii mici, gravide, batrani si persoane cu imunitate scazuta. Virusul rujeolic produce o scadere importanta a imunitatii organismului astfel ca in timpul sau dupa boala copiii pot face boli infectioase bacteriene foarte severe, cel mai frecvent pneumonie severa. O alta complicatie de temut a rujeolei este encefalita (infectie la nivelul creierului) ea apare la 1 din 1000 de cazuri, de obicei la cateva zile de la aparitia eruptiei se manifesta cu varsaturi, cefalee, dezorientare, convulsii pana la coma. Din cei ce dezvolta encefalita 25% pot ramane cu sechele neurologice iar 15% pot deceda.

Cum diagnosticam?

Diagnosticul se suspicioneaza dupa semnele si simptomele pe care le prezinta copilulul si se confirma prin testarea anticorpilor din sange.

Cum se trateaza?

Tratamentul vizeaza combaterea simptomelor si tratarea complicatiilor daca ele apar. Nu exista tratament specific. Copiii se izoleaza pe perioada in care sunt contagiosi.

Cum putem sa o prevenim?

Putem sa prevenim aparitia rujeolei prin vaccinare. In acest moment in tara noastra se recomanda efectuarea primei doze din vaccinul ROR (anti rujeola, oreion, rubeola) la varsta de 9 luni, ulterior aceasta doza se repeta la 1 an si la 5 ani. 95% dintre copii vaccinati dupa 12 luni sunt protejati.

Citeste si Bolile copilariei in sarcina: rujeola si rubeola

Autor: Dr. Alexandru Ulmeanu