Bolile copilariei in sarcina: scarlatina, roseola infantum, eritemul infectios

Sarcina aduce cu ea si grijile legate de anumite boli. Vrei sa fii sanatoasa cat porti in pantec bebelusul, asa ca fugi cat poti de bolile copilariei, mai ales daca nu le-ai facut. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la Clinica Genesis Athens, iti explica ce implicatii pot avea scarlatina, roseola infantum si eritemul infectios asupra bebelsului din burtica si cum poti sa previi imbolnavirea.

Vezi si Bolile copilariei- ce trebuie sa stii despre ele

 Scarlatina

Boala contagioasa, scarlatina este cauzata de o bacterie. Din fericire, ea este rara printre femeile insarcinate. Totusi, daca imbolnavirea are loc, gradul de afectare al bebelusului depinde de varsta sarcinii. Primul simptom il reprezinta durerea in gat, ceea ce o face sa fie confundata cu amigdalita. Apare apoi febra, durerea in gat se intensifica, sunt prezente inflamatiile la nivelul gatului, durerile de cap, sub ochi si in spatele urechilor. Culoarea limbii se modifica devenind de un rosu intens, iar pe piept si gat apar eruptii rosiatice. Pentru femeile insarcinate cea mai periculoasa este febra, care poate afecta dezvoltarea bebelusului daca imbolnavirea are loc in primul trimestru de sarcina. Este foarte important ca viitoarea mamica sa se adreseze medicului si sa urmeze tratamentul cu antibioticul recomandat de acesta, evident unul din categoria celor permise in sarcina. Daca imbolnavirea se produce in trimestrul al doilea de sarcina, un eventual tratament impotriva scarlatinei nu va afecta fatul. In al treilea trimestru va fi iar nevoie de maxima precautie, pentru ca este o perioada in care orice infectie trebuie tratata pentru a nu fi transmisa bebelusului la nastere.

Citeste si Bolile copilariei in sarcina: varicela si oreionul

Eritemul infectios (boala a 5-a)

I se mai spune si boala obrajilor palmuiti si este extrem de contagioasa. Este cauzata de Parvovirusul uman B19 care, daca este contractat in primele zece saptamani de sarcina poate determina anemie severa, insuficienta cardiaca si chiar avort spontan. Dupa aceasta varsta a sarcinii riscurile sunt mult diminuate in ceea ce priveste bebelusul. Preventia ramane cea mai importanta masura si se realizeaza prin evitarea contactului cu colectivitatile de copii in primul trimestru de sarcina si spalarea frecventa a mainilor.

 Roseola infantum (boala a 6-a)

Afectiune virala transmisa prin contact direct, specifica sugarilor si copiilor mici, roseola infantum se caracterizeaza prin febra ridicata (39-40 grade Celsius) care persista timp de trei zile, urmata de o eruptie cutanata generalizata (pete mici, roz). Pana in prezent nu exista informatii cu privire la influenta infectiei cu acest virus asupra sarcinii. Fiind o afectiune virala nu este necesara administrarea de antibiotice, singura masura ce se impune a fi luata fiind reducerea febrei. Oricum, chiar si antitermicele vor fi folosite de gravida numai la recomandarea sau cu acordul medicului care monitorizeaza evolutia sarcinii.

Citeste si Bolile copilariei in sarcina: rujeola si rubeola

Autor: Dr. Andreas Vythoulkas