Eritemul infectios sau Boala ,,obrajilor palmuiti” sau boala a cincea a copilariei

Eritemul infectios sau Boala ,,obrajilor palmuiti” sau boala a 5-a a copilariei este o boala virala cauzata de parvovirusul B19, virus care afecteaza frecvent copiii de varsta scolara ( 5- 14 ani), in special primavara si toamna-iarna.

Transmiterea bolii – frecvent – se face direct, de la persoana bolnava, prin secretii nazofaringiene (tuse, stranut) sau, indirect, prin obiecte proaspat contaminate cu secretii nazofaringiene. De asemenea, transmiterea bolii se mai face dupa cum urmeaza:

-prin intermediul sangelui sau produselor din sange,

-la femeile insarcinate, transmiterea la fat se face transplacentar in 25% din cazuri, existand risc de afectare fetala.

Citeste si Bolile copilariei in sarcina: scarlatina, roseola infantum, eritemul infectios

Perioada de incubatie ( de la contactarea virusului pana la apritia simptomelor ) este de 4- 14 zile. Debutul se produce cu manifestari pseudo-gripale (febra/stare subfebrila, cogestie nazala/secretii nazale, dureri de gat , dureri musculare , cefalee etc.). Dupa cateva zile, uneori chiar la o saptamana de la debut, apare exantemul caracteristic – eritem intens, rosu aprins la nivelul obrajilor , dand aspectul de ,,obraji palmuiti”, aspect care se estompeza in aproximativ 4 zile si care este urmat de aparitia unei eruptii de culoare rozalie pe trunchi si membre. Prin estompare, exantemul capata un aspect dantelat, pentru ca, in final, sa dispara. Se poate reaccentua prin expunere la soare, bai fierbinti sau la efort fizic.

Evolutia – in general, este favorabila, cu recuperare completa si rapida, o evolutie nefavorabila putand aparea la cei cu afectare hematologica sau imunodeprimati.

Citeste si Bolile copilariei- ce trebuie sa stii despre ele

Tratamentul presupune:

  1. Izolarea bolnavilor la domiciliu
  2. Hidratare corespunzatoare

3 Medicamente simptomatice (cu efect antitermic, antiinflamator si antialgic – acetaminofen/ibuprofen).

  • pentru ameliorarea obstructiei nazale –  instilatii nazale cu solutii saline (ser fiziologic )+ toaletare , dezobstuante nazale
  • la recomandarea medicului, decongestionanate nazale de uz topic- combinatii de simpatomimetice sau corticosteroizi)
  • antiseptice bucofaringiene)
  • antihistaminice –ex. desloratadina/diclorhidrat de cetirizina -la cei care prezinta prurit ).

Prevenirea raspandirii bolii se face prin izolarea bolnavilor la domiciliu, respectarea regulilor de igiena (spalarea mainilor in mod regulat cu apa si sapun, folosirea batistelor de unica pentru eliminarea secretiilor nazale), evitarea spatiilor aglomerate si a contactului cu persoanele bolnave.

Citeste si Rozeola infantum, o boala a copilariei