Vaccinul ROR nu produce autism! Studiul are la baza un deceniu de investigatii

Ideea ca vaccinul ROR poate cauza autism a inceput acum noua ani cand dr. Andrew Wakefield, un medic de origine britanica, ale carui interese financiare au fost descoperite ulterior, a facut publice rezultatele sale medicale. In 2010, Consiliul Medical General din Marea Britanie (UK) a anuntat ca aceste rezultate erau, de fapt, „nerealiste, iresponsabile si insensibile”.

Vezi si Bolile copilariei in sarcina: rujeola si rubeola

Insa, chiar si acum in 2019, medici epidemiologi cu experienta inca depun eforturi pentru a indrepta informatiile false prezentate de catre medicul antivaccinist britanic si pentru a creste nivelul de constientizare in ceea ce priveste imunizarea copiilor, potrivit The Washington Post.

Citeste si 8 confruntari despre alaptare si vaccinare, explicate de pediatrul Gabriela Silvia Duta

Ultimele cercetari publicate anul acesta in „Annals of Internal Medicine”, revista medicala academica a Colegiului American al Medicilor, neaga orice legatura intre vaccinul ROR (n.r. care protejeaza impotriva a trei boli: rujeola, oreion si rubeola) si aparitia autismului. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda cele doua doze de vaccin ROR care sunt eficiente in proportie de 97%.

Specialistii de la Institutul de cercetare „Statens Serum” din Copenhaga au examinat informatiile copiilor danezi nascuti in anul 1999 continuand pana la sfarsitul lui 2010, fiind vorba de peste o jumatate de milion de persoane. Epidemiologii si statisticienii au folosit registrele populatiei pentru a lua informatii si au avut nevoie de istoricul diagnosticului de spectru autist, dar si de alti factori de risc.

Specialistii au ajuns la concluzia ca vaccinarea in sine nu duce la aparitia autismului la populatia susceptibila si nici nu este asociata cu aparitia ei dupa ce s-a facut imunizarea copilului.

Citeste si Vaccinarea copilului: de ce sunt ingrijorati parintii

Rujeola este foarte contagioasa fiind prezenta in aer chiar si la doua ore dupa ce o persoana infectata a plecat din camera. In timp ce boala incepe, de cele mai multe ori, cu simptome asemanatoare racelii si cu iritatii ale pielii, persoanele infectate pot deveni victime si ale altor complicatii, printre care pneumonia ori, in cel mai grav caz, inflamatia creierului (encefalita).

Dr. Saad B. Omer, cercetator in domeniul sanatatii publice de la Universitatea Emory, si dr. Inci Yildirim de la Scoala de Medicina din cadrul acestei universitati, au punctat faptul ca a fost nevoie de aproape un deceniu pentru a infirma informatiile false privind legatura dintre vaccinul ROR si autism.

„Intr-o lume ideala, cercetarile privind siguranta vaccinului ar trebui sa fie efectuate pentru a evalua deja ipotezele fundamentate stiintific, nu pentru a raspunde conspiratiilor zilei”, au explicat specialistii pentru The New York Times.

Citeste si Campania de vaccinare gratuita antigripala pentru sezonul epidemic 2019 -2020

Autor: Andreea Borcila