Ce inseamna bazin ingust care nu poate sustine o nastere naturala?

Oare trebuie sa ai bazin mai lat ca sa nasti mai usor? Oare daca ai bazin ingust acest lucru inseamna, clar, nastere prin cezariana? Afla aici parerea ginecologului-obstetrician despre ce inseamna bazin ingust in cazul nasterii naturale.

Citeste si: Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog: ,,Nasterea incepe din timpul sarcinii!”

Probabil ai auzit tot felul de pareri despre faptul ca, o femeie insarcinata care este mai slaba si are bazinul ingust inseamna ca aceasta va naste copilul cu siguranta, prin cezariana. Cu toate discutiile, informatiile si presupunerile din jur, specialistii spun totusi ca astfel de cazuri sunt destul de rare.

Este dificil de masurat cat de mult se poate dilata bazinul mamei, iar ca toate acele masuratori se bazeaza mai mult pe experienta medicului.

Pentru a intelege mai bine procesul nasterii este important sa cunoastem cateva detalii anatomice ce tin de bazinul femeii:

Citeste si: Nasterea naturala comparabila cu efortul de a participa la un maraton

“Noi deosebim trei stramtori: superioara, mijlocie si inferioara. Fiecare dintre aceste stramtori are niste diametre, care au niste valori normale, pe care le stim, iar provocarea e un fel de arta de a sti daca prin bazinul acela poate sa treaca sau nu copilul acela pe care l-ai estimat la ecografie, pe care l-ai masurat, vizavi de craniu, de oasele lui, de calitatea abdominala. Masuratoarea acestor diametre se bazeaza pe ceva subiectiv, tine de experienta medicului, desi exista si un aparat care se numeste perimetru si cu care putem sa masuram anumite diametre sau distante, la gravida totul se bazeaza, in principiu, pe tuseul vaginal”, a spus dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrica ginecologie cu supraspecializare FIV, care a participat la seminarul ,,Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro in cadrul targului Baby Expo.

Si atunci ce inseamna un bazin ingust sau chirurgical?

“Un bazin ingust sau chirurgical ar fi cel cu diametrul util sub 8,5, adica la stramtoarea superioara, este cel cel dintre osul sacru si partea posterioara a osului pubic. In momentul in care vedem ca diametrul acesta este sub 8,5, acesta se numeste bazin chirurgical, nu se poate produce nasterea pe acolo decat pentru un fat foarte mic, la o varsta la care ar putea trece pe acolo, insa nici atunci n-ar fi bine sa-l stresam cu asa ceva. In momentul in care bazinul are diametrul util intre 8,5 si 9,5 este acel bazin la limita pe care facem o proba de travaliu, asta inseamna o proba de nastere, asteptam sa vedem daca acel copil o sa treaca sau nu” , explica specialistul.

Urmareste intregul material aici:

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Irina Popescu, moasa: Cifra nationala de epiziotomie este de 66%