Ce spun dr. Ioan Boleac si moasa Irina Popescu despre nasterea naturala cu circulara de cordon

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrica ginecologie cu supraspecializare in Fertilizare In Vitro (FIV) si Irina Popescu, moasa licentiata, considera ca este posibila nasterea naturala cu circulara de cordon.

Circulara de cordon ombilical se refera la situatia in care cordonul ombilical prezinta infasurari unice sau multiple de 360 de grade la nivelul gatului fatului sau al altor portiuni ale corpului acestuia, scrie Romedic.ro.

Vezi si Cand este necesar sa se taie cordonul ombilical? Dr. Ioan Boleac si Irina Popescu raspund!

„Este o situatie foarte des intalnita. Cu siguranta, nu ne intereseaza ce se intampla pana ajungem in travaliu pentru ca acea circulara, asa cum s-a format, tot asa poate sa si dispara. Cu siguranta, nasterea cu circulara este posibila. O treime sau 40% dintre nasteri au loc cu circulara de cordon. Am vazut copil nascut pe cale naturala cu circulara tripla. Nu a iesit una prea stralucita, insa cu siguranta, fatul a iesit si a fost reanimat, urmand ca micutul sa se descurce excelent. Raspunsul din partea mea este da”, explica dr. Ioan Bobleac.

Pe de alta parte, procidenta de cordon este o anomalie de pozitie a cordonului si se manifesta, de obicei, in timpul nasterii fatului.

„Se refera la pozitia cordonului inainte sau langa, partea prezentata a fatului (craniul sau pelvisul fetal) la intrare in bazinul matern (stramtoarea superioara) in conditiile in care membranele amniotice sunt intacte, adica atunci cand gravida nu pierde lichid amniotic”, precizeaza csid.ro.

Vezi si Irina Popescu: Recomandarile moasei pentru nasterea naturala

Laterocidenta se intampla atunci cand cordonul se situeaza lateral de capul sau pelvisul fetal, iar procubit se intampla atunci cand cordonul se afla in fata capului sau pelvisului fetal.

„Eu am asistat la o nastere cu tripla circulara de cordon, cu rezultat extraordinar, in monitorizare continua pe expulzie, in urma unei operatii de cezariana si anesteziei epidurale, si primul lucru pe care il verificam atunci cand iese craniul bebelusului este daca are cordonul ombilical in jurul gatului. Daca este prea strans si nu putem sa-l desfacem, il clapam si sectionam. Nu as contraindica nasterea naturala din cauza cordonului ombilical. Copilul nu respira pe gat, iar cordonul e plin de gelatina. Cu toate acestea, sa nu avem impresia unui copil sugrumat. El nu respira pe gat, ci prin cordon ombilical. Asta nu inseamna ca printr-o expulzie nu poate aparea o laterocidenta de cordon, un cordon comprimat intre craniu si bazin. Se intampla foarte rar (…)”, considera Irina Popescu, moasa licentiata.

Aceste probleme sunt percepute amenintatoare in situatiile in care nasterea se realizeaza in absenta supravegherii medicale specializate, precizeaza Romedic.

Pentru vizualizarea videoclipului, poti urmari aici:

Vezi si Irina Popescu, moasa: Cifra nationala de epiziotomie este de 66%

Cei doi specialisti au participat la seminarul intitulat „Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro la Targul Baby Expo.

Autor: Andreea Borcila