Dr. Ioan Boleac: „Mama poate naste natural, chiar daca exista o infectie vaginala!”

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in Fertilizare In Vitro (FIV) a precizat, in cadrul unui seminar***, ca se poate naste natural, chiar daca exista o infectie vaginala si chiar daca intregul proces al nasterii este putin dificil.

Infectiile vaginale nediagnosticate si, mai ales netratate, pot opri sarcinile din evolutie si pot afecta dezvoltarea fatului. Este necesar ca viitoarea mama sa consulte medicul ginecolog inainte de conceptie si sa faca toate investigatiile bacteriologice prin care sa se depisteze posibilele infectii care pot ameninta o viitoare sarcina, scrie Sfatul Medicului.

„Bacteriile care determina infectii genitale pe perioada sarcinii sunt: Chlamydia Trachomatis, Mycoplasma Hominis, Ureaplasma Urealyticum, Neisseria Gonorrhoeae, Streptococcus Agalactiae, etc.”, precizeaza dr. Dragos Gradinaru, medic primar obstetrica-ginecologie pentru clinica Regina Maria.

Vezi si Irina Popescu: Recomandarile moasei pentru nasterea naturala

Dr. Ioan Boleac, medic cu supraspecializare FIV

„De exemplu, din punctul meu de vedere, chiar daca o candidoza este sau nu prezenta, nasterea pe cale naturala este posibila. Trebuie, pur si simplu, tratata. O infectie vaginala, nu cu o ciuperca, ci cu o bacterie face tesuturile mai fiabile. La majoritatea nasterilor la care am participat si care aveau o infectie, existau niste tesuturi mult mai fiabile, au sangerat mai mult si a fost si putin mai anevoios procesul”, explica dr. Ioan Boleac.

„Asta nu inseamna ca nu se poate naste pe cale naturala. Daca ne referim la streptococ de grup B la acea bacterie pe care o cautam, undeva la 35-37 de saptamani, acolo este o alta poveste pentru ca poate duce la niste infectii foarte grave ale fatului in momentul in care trece prin canalul de nastere, cum ar fi pneumonii, meningite si, cu siguranta, se impune tratamentul antibiotic in timpul travaliului”, a mai declarat acesta in cadrul seminarului.

Candidoza apare in timpul perioadei de sarcina din cauza schimbarilor in activitatea hormonala, determinandu-se schimbarea pH-ului de la nivelul mucoasei vaginale, ceea ce duce la imbolnavire.

Vezi si Cand este necesar sa se taie cordonul ombilical? Dr. Ioan Boleac si Irina Popescu raspund!

„Este o infectie fungica ce poate fi localizata la nivelul cavitatii bucale sau al vaginului. Infectia este provocata, de cele mai multe ori, de o ciuperca numita Candida albicans, care se gaseste in mod normal in corpul uman (in cavitatea bucala, in intestine si in flora vaginala), fara sa creeze stari patologice. Cand aceasta ciuperca migreaza si se inmulteste, putem vorbi despre candidoza”, scriu specialisti din cadrul clinicii Medlife.

Medici obstetricieni-ginecologi precizeaza ca streptococul de grup B este o bacterie care poate fi gasita la nivelul vaginului sau rectului unei femei gravide. Testul pozitiv arata ca femeile sunt purtatoare de streptococ de grup B. Rata de colonizare vaginala este de 10-30%, indiferent daca femeia este insarcinata sau nu. „Aceasta colonizare este de obicei asimptomatica sau se poate manifesta sub forma unei vaginite care dispare cu tratament”, scriu cei de la clinica Regina Maria.

Mama are un risc crescut de a naste un copil cu infectie cu streptococ de grup B daca ruptura membranelor se face cu 18 ore sau mai mult inaintea nasterii; daca exista febra in timpul travaliului; daca exista travaliul prematur si daca exista o infectie urinara in sarcina cu streptococ de grup B sau o nastere anterioara cu aceasta infectie, explica sursa citata.

Pentru vizualizarea videoclipului, poti urmari aici:

Vezi si Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog: ,,Nasterea incepe din timpul sarcinii!”

Autor: Andreea Borcila

***

Seminarul „Povestea nasterii naturale” la care au luat parte atat medicul Ioan Boleac, cat si Irina Popescu, moasa licentiata, a fost organizat de Superbebe.ro la Targul Baby Expo din Bucuresti.