Nasterea naturala, dupa cezariana: cu sau fara anestezie?

Nasterea primului tau copil a fost prin cezariana, iar acum, la a doua sarcina te gandesti tot mai mult la posibilitatea de a naste natural? Intrebarea care apare imediat este: oare pentru ce varianta sa optezi: cu sau fara anestezie? Afla de la specialisti despre posibilitatea de a avea anestezic in cazul nasterii naturale dupa cezariana.

,,Se poate folosi si anestezie, dar este mult mai periculos in felul acesta, pentru ca riscul pe care-l are o pacienta cu uter cicatriceal, este cel de a ajunge la ruptura uterina. Acest sindrom are o serie de semne, pe care noi le urmarim cu foarte mare atentie. Anestezia poate sa ascunda aceste semne, fiindca pacienta nu mai simte durerea. Probabil as merge pe nastere naturala fara anestezie sau cu o cantitate mult mai mica de anestezic, insa acest lucru trebuie stabilit in echipa cu medicul anestezist. Si s-ar putea ca acea doza sa nu o ajute pe gravida, de fapt, in evitarea durerilor. Cel mai sigur ar fi fara anestezie, dar se poate si cu o doza mica de anestezic”, a spus dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrica ginecologie cu supraspecializare FIV, care a participat la seminarul ,,Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro in cadrul targului Baby Expo.

Potrivit moasei Irina Popescu este esential sa ne asiguram ca echipa medicala din spitalul in care urmeaza sa nastem are experienta pe nastere naturala dupa cezariana, dar si ca spitalul este dotat cu cele necesare in cazul unei urgente.

,,Am citit un studiu din 2017 care arata ca cifra de reusite a NVDC-urilor (N:a: nasterilor vaginale dupa cezariana) e mai mare atunci cand folosim peridurala, dar acolo erau cateva lucruri corelate (n.a: cu aceasta cifra de reusita): greutatea copilului pana in 4000 de grame, fetii de sex feminin reuseau mai des, peridurala montata dupa 4 centimetri (n.a: de dilatatie). In cazurile pe care am lucrat noi, undeva la 50% s-a folosit peridurala, am avut si cazuri de ruptura, am avut si complicatii, dar au fost depistate cu ajutorul monitorizarii fetale”, a spus Irina Popescu, moasa licentiata, mentionand ca “este important sa ne asiguram ca spitalul in care urmeaza sa nastem functioneaza coerent in cazul unei urgente si ca au experienta pe nastere naturala dupa cezariana”.

Urmareste intregul material aici.

Vezi si Cand este necesar sa se taie cordonul ombilical? 

Autor: Inga Stoian