Obezitatea la copii și adolescenți: greșeli și recomandări

Știai că…31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (potrivit studiului PREDATORR*)? Cu alte cuvinte, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea. Dar că 1 din 4 copii este supraponderal sau obez? Federația Mondială a Obezității estimează că, în România, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate.

Sunt cifre îngrijorătoare, de aceea am discutat cu dna dr Elena Țambrea, medic nutriționist (www.kilostop.ro) despre care sunt cauzele problemelor de greutate la copii și adolescenți, la ce riscuri sunt expuși ei, ce greșeli fac părinții, bunicii în legătură cu alimentația, precum și cum am putea combate obezitatea la copii și adolescenți.

De ce tot mai mulți copii și adolescenți sun supraponderali sau obezi?

”Suntem tentați să dăm răspunsuri la această întrebare, de genul ”pentru că mănâncă”, ”pentru că nu fac mișcare”, ”pentru că mănâncă prea mult dulce” sau ”pentru că nu mănâncă legume”. Acestea nu sunt decât simptome. Faptul că un copil nu face mișcare sau mănâncă într-un fel care îl duce la îngrășare nu e decât un simptom. Iar simptomul cel mai grav sau cel mai pregnant este presiunea socială. Putem să vedem asta din statisticile raportate între copiii de oraș față de copiii de la sate. La copiii de la oraș presiunea este mult mai mare. Și aici mă refer la tot sistemul social. A doua cauză e modelul pe care îl setăm de acasă” a explicat dna dr Elena Țambrea.

Te invit să urmărești întregul video aici:

* Studiul Naţional privind Prevalenta Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii , Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR)

Interviu realizat de Inga Stoian, redactor-șef www.superbebe.ro