Povestea nasterii copilului si povestea nasterii personale

Exista tot mai multe studii care sustin ca ceea ce se intampla in perioada vietii intrauterine poate influenta sanatatea fizica si emotionala a copilului, inteligenta si temperamentul pe tot parcursul vietii.

Exista cercetari care arata ca, povestea nasterii copilului, dar si povestea nasterii personale sunt importante. Dar ce se intampla in momentul in care nu putem avea parte de o experienta frumoasa, fireasca sau implinitoare la nastere? Afla aici despre cum putem sa rescriem povestea unei nasteri traumatizante sau mai putin placute.

“Povestea nasterii copilului este o poveste despre experienta pe care ati avut-o sau pe care o veti avea. Povestea nasterii personale este un proces poate metaforic si este o poveste mai lunga, care cere vointa, claritate si asumare” a spus Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian, care participat la seminarul ,,Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro in cadrul targului Baby Expo.

Potrivit psihoterapeutului povestea nasterii, povestea copilului si bagajul de resurse functionale si relationale incep inainte de nastere, inca din perioada intrauterina:

Am descoperit ceva ce, cumva intuiam si anume ca, istoria noastra personala incepe in momentul conceptiei noastre, in momentul in care existam ca si celula. Din clipa aceea incepem sa inregistram informatii. (…)  In special conexiunile subtile sunt cele mai bine inregistrate in perioada intrauterina, adica atingere, iubire, deschidere, relaxare, emotiile mamei, emotiile tatalui, sunetele, pentru ca sunetele sunt vibratii”.

Oare ar ajuta daca am vorbi cu copilul, inca din perioada uterina, ar fi legatura sau relatia cu copilul mai puternica?

“Cred ca orice modalitate de conectare cu copilul in perioada uterina se inregistreaza ca si resursa emotionala, inseamna incredere, recunoasterea vocii, inseamna ca, si dupa nastere copilul recunoaste sunetele, vibratia. Nu ne aducem aminte vocea sau cuvintele, dar sa stiti ca mesajele le inregistram. De ce? Pentru ca ele dau o reactie la nivel de celula” sustine Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian.

Recomandarea specialistei este ca perioada intrauterina trebuie luata in serios, insa fara sa ne simtit vinovati de faptul ca unele mesaje transmise au provenit din temeri, indoieli sau alte obstacole intampinate in acea perioada, fiindca poti schimba oricand mesajul.

„Fiecare dintre noi a avut temeri, a avut indoieli, la fiecare copil poate a avut alte provocari, varsta, contextul, societatea, facultatea, orice alt posibil sau potential obstacol pe care l-ati vazut in momentul respectiv si care a generat poate o angoasa, o frica. Nu are rost sa va simtiti vinovati de mesajele acestea pe care le-ati transmis, dar puteti sa retineti ca puteti oricand sa schimbati mesajul.

Stiti celebra formula “Iarta-ma. Multumesc. Te iubesc”? Are un scop de echilibrare, de modul in care ne echilibram unii cu altii. E un mod de a ne constientiza si de a ne reechilibra relatia. Nu bagatelizati perioada aceasta, dar nici nu incercati sa introduceti foarte multe informatii. In perioada intrauterina si in primii ani de viata copilul se hraneste cel mai mult cu dragoste” a sugerat Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian.

Mai multe informatii despre perioada intrauterina, dar si despre legatura formata dintre mama si copil, pot fi gasite urmarind documentarul “In Utero”, pe care l-a recomandat Adelina Mitrofan Badea, doula, in cadrul aceluiasi seminar:

“As vrea sa va sugerez un documentar, despre ce se intampla inainte de nasterea copilului. Sunt studii care arata ca exista repercursiuni asupra comportamentului, pesonalitatii, eventualelor temeri ale copilului. Documentarul se numeste “In Utero”, il gasiti online si face un sumar a tuturor studiilor”.

La ce ne-ar ajuta sa ne rescriem povestea in cazul unei nasteri traumatizante, despre cum am putea sa ne rescriem povestea nasterii, dar si daca exista, cu adevarat, dragostea neconditionata, urmariti in urmatorul material.

Urmareste intregul material aici:

Autor: Inga Stoian