S-a rupt apa! Cat de repede trebuie sa ajungi la spital?

Cand s-a rupt apa, recomandarea specialistului Ioan Boleac, medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in Fertilizare In Vitro (FIV) este ca mama sa ajunga cat mai repede la spital, chiar si daca „evenimentul” s-a produs acasa. Discutia a avut loc in cadrul seminarului „Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro la Targul Baby Expo din Bucuresti.

„Daca se rupe apa inainte de a incepe travaliul, recomandarea ar fi sa ajungeti cat mai devreme pentru ca, in momentul in care uterul nu este in travaliu si, sa spunem, ca acel craniu sau pelvisul nu a apucat sa se aplice pe col, poate aparea o bucla de cordon in care sa iasa din vagin, iar asta se transforma intr-o urgenta. Daca se intampla asta acasa, de exemplu, recomandarea este ca mamica sa ajunga imediat la spital”, a explicat dr. Ioan Boleac.

Vezi si Irina Popescu, moasa: Cifra nationala de epiziotomie este de 66%

In timpul sarcinii, fatul se afla intr-un sac amniotic cu lichid amniotic. Acest lichid protejeaza fatul impotriva socurilor exterioare si ii permite fatului sa fie pastrat la o temperatura stabila, intr-un mediu aseptic. Volumul lichidului amniotic creste pe parcursul sarcinii. Lichidul amniotic este transparent si contine apa in care se gasesc celule fetale sau amniocite, scrie Sfatul Medicului.

Lichidul amniotic faciliteaza nasterea copilului realizandu-se o lubrifiere a cailor genitale ale mamei, dupa ruperea membranelor.

Cand apa se va rupe se poate simti o senzatie de umed la nivelul vaginului sau al perineului fiind o senzatie de picurare neintrerupta a unor cantitati de lichid.

Vezi si Cand este necesar sa se taie cordonul ombilical? Dr. Ioan Boleac si Irina Popescu raspund!

„Frecvent, daca apa s-a rupt la termen, probabil ca travaliul va incepe curand, daca nu a inceput deja. Uneori exista totusi o intarziere. Daca ai o ruptura precoce de membrane, medicul va induce contractiile inainte ca travaliul sa se declanseze de la sine (inducerea travaliului). Cu cat trece mai mult timp intre momentul ruperii apei si inceperea travaliului, cu atat riscul de infectie este mai mare”, scriu specialistii din cadrul clinicii Regina Maria.

Ruptura prematura a membranelor inseamna ca se rup inainte de termen, intre saptamanile 26 si 37 de sarcina. Problema este mai grava atunci cand ruptura spontana se produce inainte de saptamana 24, fiind considerata „varsta viabilitatii fetale”, atunci cand fatul ar fi capabil sa supravietuiasca in afara mamei, potrivit sursei anterioare.

Medicii supraspecializati in medicina fetala, dr. Silviu Butuc si dr. Radi Rahimian, au efectuat pentru prima data la un centru fetal din Romania o procedura intra-uterina de reparare a rupturii premature spontane a membranelor in trimestrul 2 de sarcina, la o varsta gestationala foarte mica, de 20 de saptamani de sarcina, conform clinicii Regina Maria.

Amniopatch se numeste procesul si se refera la „injectarea intra-amniotica de produsi de sange” asigurandu-se resigilarea membranelor rupte.

Pentru vizualizarea videoclipului, poti urmari aici:

Citeste si Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog: ,,Nasterea incepe din timpul sarcinii!”

Autor: Andreea Borcila