De la ce varsta e recomandat sa invete copilul o limba straina?

Parintii isi pun o serie de intrebari cu privire la invatarea unei limbi straine de catre copii. Engleza, ca tot e la moda, si e o limba de circulatie internationala, se preda deja din gradinite. Oare cand ar fi cel mai bine sa inceapa copilul sa invete o limba straina? Oare sa asteptam pana merge la scoala? Aflati raspunsurile de la  Constanta Marin, director educational la Gradinita cu Baloane, patronata de Asociatia pentru Toti Copiii, si institutor de limba engleza.

Citeste si Cum dezvolti abilitatile de scris-citit in limba engleza ale copilului tau

Studiile arata ca intre 0 si 7 ani copiii sunt de-a dreptul ,,stralucitori” in ceea ce priveste capacitatea de a invata o limba straina. Aceasta capacitate este sustinuta de insasi arhitectura creierului lor, care este altfel structurata si organizata decat cea a creierului  adultilor. In cei 11 ani de experienta ca educator,  Constanta Marin a observat ca cei mici sunt dornici sa invete cat mai mult, inclusiv limbi straine.

Recomandati sa invete copilul engleza la gradinita unde merge sau sa frecventeze cursuri separate de engleza?

Aceia dintre parinti care pot opta pentru o gradinita bilingva precum si aceia care pot opta pentru ore suplimentare de limba straina la gradinita aleg alternative foarte bune. Nu va ingrijorati ca poate e ,,prea mult” pentru copil sau ,,inutil”sau ,,prea devreme”. In astfel de situatii invatarea este combinata cu jocuri si activitati foarte atractive si distractive pentru copii – asa ca nu e prea mult. Iar prea devreme nu e cu siguranta. La Gradinita cu Baloane sprijinim invatarea limbii engleze de la varste fragede. Ii incurajam pe copii sa se joace, sa interactioneze, sa descopere, sa discute. Imbinam abilitati de vorbire, ascultare, scriere si citire pe parcursul orelor. Ne asiguram ca toti copiii isi ating potentialul maxim de invatare.Astfel, copiii vor patrunde in lumea de basm a limbii engleze in mod interactiv, prin cantece, jocuri, scenete, improvizatii.

Constanta Marin, director educational Gradinita cu Baloane

Cate ore pe saptamana e indicat pentru un copil prescolar sa studieze o limba straina?

Metodele de invatare difera de la copil la copil in functie de abilitatile, capacitatile fiecaruia si de ritmul propriu de invatare. Invatarea nu trebuie sa insemne oboseala, ea trebuie sa se faca fara efort si atunci va fi de durata. Este important ca atat parintele cat si educatoarea sa caute sa motiveze copilul sa invete limba straina prin orice metoda. Comunicarea calda, afectuoasa cu el, intr-un mediu placut, jovial si plin de incredere va usura mult asimilarea limbii straine.

Citeste si Constanta Marin: ,,Nu rapiti micutilor satisfactia de a contribui la alegerea primului lor ghiozdan

E necesar sa mai lucreze si acasa parintii cu copilul pentru a-i aprofunda cunostintele de limba sau e prea mult?

Este convingerea noastra ca responsabilitatea unei bune si echilibrate educatii se situeaza in egala masura in spatiul gradinitei si cel al familiei. Pentru acei parinti care vorbesc foarte bine o limba straina, sau aceia care au ca limba nativa o alta limba decat limba romana e foarte benefic sa vorbeasca cu copilul cat de mult in acea limba straina, indiferent daca el vorbeste sau inca nu.

Care este avantajul invatarii limbii engleze inca din perioada de prescolar?

Conform teoriei lui Noam Chomsky, copilul se naste cu un mecanism natural de insusire a limbilor (Language Acquisition Device). Cele mai recente cercetari psiholingvistice arata ca, in achizitia limbilor, exista doua praguri critice, de fapt doua bariere biologice, care presupun doua ,,ferestre” genetice bine stabilite. Prima ,,fereastra” genetica cuprinde primii 6-8 ani din viata copilului. Daca in aceasta perioada lipseste stimulul lingvistic din experienta copilului, abilitatea sa de a-si insusi o limba straine slabeste. Cea de-a doua ,,fereastra” genetica este in perioada de pubertate a copilului. In aceste doua perioade copilul absoarbe foarte repede orice limba straina vorbita in preajma lui. Dupa inchiderea acestor ,,ferestre” copilul isi va pastra abilitatea de insusire a limbilor in continuare, insa aceasta va pierde mult din intensitate.

Ce materiale didactice, activitati sau jocuri indicati pentru acasa de invatare a limbii engleze?

Joaca, povestile, jocurile de rol sunt foarte importante, la fel si folosirea unor materiale ilustrative cu care copiii pot sa experimenteze si sa se joace cu ele. 

 Autor: Alexandra Manaila

Citeste si De ce este bine sa invete engleza de copil?