Înscrierea copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 se poate face de pe 30 mai

De pe 30 mai 2022 începe înscrierea copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023, a spus secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Florian Lixandru, pentru edupedu.ro. Reînscrierile pentru copiii care deja frecventează grădinița vor începe de pe 16 mai.

Unitățile de învățământ vor avea obligatia să afișeze într-un mod vizibil programul pentru înscrieri și reinscrieri, dar și pe site-ul acestora, precum și numărul de locuri disponibile pentru anul școlar 2022-2023, dar și criteriile specifice de departajare.

Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți. În limita locurilor disponibile și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță, potrivit sursei citate anterior.

În situația în care o unitate de învățământ are mai multe solicitări de înscriere a copiilor decât locuri disponibile vor fi aplicate succesiv criterii de departajare generale, dar și specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • Copilul este orfan de ambii părinți -provine de la o casă de copii, un centru de plasament etc
  • Copilul este orfan de un singur părinte;
  • Copilul are un frate sau o soră înmatriculat/ înmatriculată în anul școlar următor în unitatea de învățământ respectivă;
  • Copilul are un document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/ certificat de încadrare în grad de handicap.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari) vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.