Probabil știi foarte bine că ideea asta de a împărți lucrurile nu este activitatea preferată a copilului tău. Ei bine, dacă este un copil care, de obicei, împarte fără nicio problemă, atunci ești un părinte norocos, dar pentru majoritatea copiilor, partea aceasta cu a împărți ceva, nu vine întotdeauna firesc.
Acum imaginează-ți că odată cu apariția uni frățior sau a unei surioare, copilul tău va descoperi că trebuie să ”împartă” nu doar mâncarea sau jucăria lui preferată, ci și persoanele lui preferate – părinții! Nu e de mirare că apariția unei noi persoane în casă îi face pe copii să se comporte mai ciudat. Ca de exemplu, să arunce jucării, să facă tantrumuri mai dese, să aibă un comportament mai agresiv, să distrugă camera fratelui sau surorii mai mici sau să întrebe cu candoare dacă pot să returneze bebelușul. Este dificil pentru copilul mai mare, să nu mai fie chiar ”celebritatea” familiei și să viseze cu ochii deschiși la perioada ”de aur” când avea totul.
Gelozia, bat-o vina!
Gelozia este un sentiment firesc pentru primii născuți și este de așteptat să aibă episoade când începe să plângă spontan din cauza ”nedreptății” care i se face. Modul în care gestionezi aceste sentimente și interacțiunile dintre frați este foarte important. Această perioadă de ajustare poate realmente să întărească sau să slăbească relația dintre copiii tăi pe viitor.
Iată câteva idei pentru a face această acomodare cât mai lină:
Recunoaște și validează-i emoțiile resimțite de copilul mai mare.
Înțelege că ”mai marele” poate întâmpina dificultăți cu noile împrejurări și va manifesta comportamente mai puțin dorite sau va exprima sentimente negative destul de puternice. În loc să-l certați, validați-i emoțiile, asigurându-vă că se simte ascultat. Lăsați-l să știe că-l veți iubi mereu și indiferent de orice, și ajutați-l să se simtă în siguranță.
Petrece timp de calitate ”unul la unu”
Asigură-te că îți găsești timp pentru a fi împreună, doar voi doi, tu și copilul mai mare. Acest timp poate fi chiar și de doar 10-20 de minute pe zi, dar este important să îi acorzi atenție în totalitate și neîmpărțită. Fără a verifica notificările de pe telefon sau orice altceva aparent nesemnificativ. Are nevoie de timp special petrecut cu tine, de o activitate care să fie numai a voastră. S-ar putea ca la început, chiar să fie nevoie să programezi acest timp, dar este absolut necesar să ții cont de acest timp ”unu la unu”.
Ține-l ocupat, implică-l în diverse activități
Gândește-te la câteva jocuri interesate care să-i capteze atenția, dar și la câteva mici ”treburi” sau responsabilități prin casă, prin care să simtă că este implicat, că aparține, că este util, important, de ajutor.
Oferă-i cadouri/surprize
„Trebuie să-mi împart părinții și ”cel mic” mai primește și tot felul de cadouri?”. Viața pare să devină tot mai nedreaptă pentru primul tău copil pe măsură ce vede cum se adună darurile pentru fratele sau sora lui. Este bine să compensezi această gelozie, oferindu-i din când în când un mic cadou, câte o surpriză, astfel încât să nu simtă că este neglijat sau neimportant. Nu susținem cumpărarea afecțiunii copilului tău sau șantajarea lui pentru a obține anumite comportamente din partea lui, dar tuturor ne plac surprizele și ele funcționează cel mai bine atunci când sunt neașteptate.
Apreciază-i acțiunile, comportamentele pozitive
Este esențial ca cel mare să știe că îi apreciezi eforturile de a se apropia, de a se înțelege și împrieteni cu cu copilul mic, oferă-i multe îmbrățișări și complimentează-l atunci când se implică. De exemplu: „Îți mulțumesc mult că îmi aduci scutec curat ca să-l schimb pe bebeluș. Ești cel mai bun frate/soră mai mare din lume!”.
Pași mici, făcuți cu multă răbdare, zi de zi și astfel vei ajuta să se contruiască o relație frumoasă între cei doi.
Bineînțeles, va exista întotdeauna o anumită competiție între ei, dar dacă gestionezi corect situația, sub toate aceste mici scântei va fi dragoste și o legătură pe care nu o vor găsi nicăieri altundeva.