Conflictul în căsnicie este mai puțin dăunător pentru copii atunci când tata menține o atitudine constructivă

Conflictul este inevitabil în orice căsnicie. Atunci când izbucnește în familiile cu copii, părinții stresați sau furioși pot proiecta durerea lor sau o pot revărsa sub o formă sau alta asupra copiilor, iar astfel în multe cazuri dezvoltarea socio-emoțională a copiilor poate avea de suferit. În schimb, felul prin care se gestionează un conflict, atitudinea pe care o au cei implicați pot face diferența în cazul copiilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Illinois a arătat că atunci când tata menține o atitudine constructivă conflictul în căsnicie este mai puțin dăunător pentru copii, scrie sciencedaily.com.

”În trecut, conflictul conjugal a fost întotdeauna considerat un lucru negativ cu referire la diferite aspecte ale dezvoltării copilului. Dar ceea ce este mai important decât a avea un conflict este felul în care oamenii îl gestionează. Studiul nostru a analizat dacă rezolvarea constructivă a conflictului ar putea diminua unele influențe negative pe care un conflict conjugal îl poate avea asupra practicilor parentale”, a declarat autorul principal Qiujie Gong, doctorand la Departamentul de Dezvoltare Umană și Studii ale Familiei (HDFS) din cadrul Colegiului de Științe Agricole și Mediului din Illinois.

Unele studii au arătat că relațiile tată-copil pot fi mai afectate de conflictul conjugal decât relațiile mamă-copil și pot duce la o dezvoltare negativă pentru copii. De aceea, autorii au ales să se concentreze asupra taților în studiul lor.

„Am vrut să acordăm mai multă atenție taților, deoarece, în timp ce mamele au fost întotdeauna considerate principalul îngrijitor, și tații pot influența semnificativ dezvoltarea copiilor”, a spus Gong.

Analizând un eșantion divers de 3.955 de familii heterosexuale (cu copii de la vârsta de 9 luni până la preșcolari) cu tați care locuiau în aceeași casă cu partenera și copiii, autorii au descoperit că atunci când tații au raportat conflicte maritale mai frecvente, le-a crescut stresul parental și le-a scăzut căldura față de copilul lor. Conform analizei, acei factori au scăzut apoi abilitățile socioemoționale ale copilului raportate de mame în sondaje.

Autorul studiului subliniază că micuții de vârstă preșcolară se află într-un stadiu crucial pentru dezvoltarea abilităților socioemoționale. Aceste experiențe timpurii au un impact major pentru relațiile ulterioare între semeni, sănătatea mintală și multe altele, așa că părinții copiilor mici ar trebui să ia în considerare modul în care interacțiunile lor se pot răsfrînge asupra copiilor lor.

„Am descoperit că tații care au folosit o soluții mai constructive în conflictele conjugale- cum ar fi comunicarea deschisă și ajungerea la compromisuri, spre deosebire de a lovi, a critica sau a arunca lucruri – au arătat mai multă implicare și căldură față de copiii lor, în comparație cu omologii lor„, a explicat Gong

Nu este surprinzător că copiii au avut de beneficiat de pe urma acestor interacțiuni mai calde cu tații lor. ”Tații care rezolvau constructiv conflictele erau mult mai implicați în creșterea și îngrijirea copiilor, ceea ce a condus la o dezvoltare mai pozitivă a acestora, a spus Karen Kramer, un alt cercetător implicat în studiu. „Conflictul distructiv are efectul opus asupra copiilor”, a mai explicat acesta.

Aceste lecții nu se aplică doar cuplurilor căsătorite. ”De fapt, aș spune că sunt și mai importante atunci când nu părinții nu locuiesc împreună, pentru că sunt separați sau divorțați. S-ar putea să aveți și mai multe conflicte în acele cazuri, așa că procesul de rezolvare ar putea fi și mai important pentru dezvoltarea copilului”, a mai spus Kramer.