Sarcina și perioada de după naștere sunt perioade delicate, care aduc multe schimbări și pot fi, pe alocuri, stresante în viața unei proaspete familii. Acestea sunt momente în care partenerul joacă un rol crucial în susținerea fizică și emoțională a femeii. Mai multe despre cum anume îi poate oferi partenerul suportul necesar femeii în sarcină și după naștere poți afla de la Alina Pop, psihoterapeut.
Care este rolul partenerului și cum ne poate sprijini în timpul sarcinii, dar și postpartum?
”Sarcina este, de obicei, un moment pe care îl așteptăm și ni-l dorim, încărcat de multe emoții. Visăm la momentul acesta de când suntem copii sau devine o prioritate la vârsta adultă. Câteodată, este ceva ce vrem pe lângă celelalte lucruri la fel de importante. Indiferent de situație, sarcina vine și cu multă anxietate, atât pentru mamă, cât și pentru tată. Ei trebuie să facă față schimbărilor și necunoscutelor care se produc odată cu sarcina și nașterea.
Când ambii parteneri se sprijină reciproc, își consolidează legătura și își ascut abilitățile de lucru în echipă. Sprijinul tatălui este deosebit de important pentru mamă, dar și pentru dezvoltarea armonioasă a copilului în această perioadă. O femeie care are sentimentul că este susținută de partenerul ei în timpul și după sarcină se simte mai împlinită și mai puțin stresată. Mamele care resimt un nivel mai scăzut de stres în timpul sarcinii reușesc să se conecteze mai bine cu fătul și să susțină mai bine sarcina.”
Ce înseamnă, de fapt, sprijinul partenerului?
”Când vorbim de sprijin din partea partenerului, ne referim la toate acțiunile mentale și comportamentale de susținere pe care un partener le oferă mamei pentru a face față problemelor cu care se confruntă. Faptul că sprijinul unui partener este considerat cea mai importantă sursă de ajutor în perioada perinatală nu este arbitrar (perioada perinatală – din momentul și primul an de viață al copilului).
Până în prezent, multe studii susțin rolul sprijinului social în prevenirea și tratamentul problemelor de sănătate mintală ale femeilor în perioada perinatală, dar relația mamei cu partenerul este considerată un factor de protecție mai puternic decât sprijinul social.
S-a demonstrat că intimitatea rezultată dintr-o relație echilibrată poate contribui la sănătatea mentală și fizică. Astfel, chiar și în cazul femeilor care suferă de o boală mintală, sprijinul unui partener poate minimiza aceste simptome. Problemele severe de sănătate mintală perinatală au fost un semn mai frecvent la femeile cu sprijin scăzut al partenerului. (Tulburările psihice perinatale includ anxietatea, depresia, tulburarea de stres post traumatic, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și psihoza).
Pentru a trece cu bine prin sarcină și prin perioada post-partum, dinamica familiei se va schimba. Rolul tatălui va fi acela de suport al mamei, astfel încât aceasta să se simtă capabilă și susținută în a răspunde nevoilor copilului.
Fiecare om are nevoie să simtă că se poate sprijini pe o altă persoană atunci când trece prin perioade mai încărcate. Ajutorul tatălui poate veni sub mai multe forme, dar ce este important este ca și el, la rândul său, să fie susținut de persoane din afara familiei sau de un specialist.
Numeroase studii ne atenționează asupra importanței suportului venit din partea partenerului asupra sănătății mintale a mamei. Putem observa o asociere între sprijinul partenerului și mai puține simptome depresive în perioada post-partum, la fel și în cazul anxietății.
Pe lângă suportul fizic esențial de care are nevoie o femeie în perioada de tranziție către maternitate dar și după, putem vorbi și despre suportul emoțional. Dar cel mai bine vă las câteva exemple din ambele categorii:
Suport emoțional:
- Prin încurajări și reasigurări că sunteți alături și implicat
- Prin întrebări directe pentru a afla ceea ce are nevoie și cum puteți să întâmpinați această nevoie
- Exprimarea afecțiunii prin gesturi specifice – îmbrățișări, mângăieri, săruturi, interacțiune cu fătul prin corpul mamei etc.
- Susțineți prin propria schimbare noul ei stil de viață. Seara, vă plăcea să beți un pahar cu vin? De acum înainte, puteți să faceți un ceai pentru amândoi, în loc să o lăsați să privească cum doar dumneavoastră consumați alcool.
- Este valabil și în cazul alimentației. Puteți contribui la menținerea unei diete potrivite prin propria orientare către o mâncare sănătoasă. Toate aceste gesturi vor fi privite ca un mare act de susținere și asumare a sarcinii de ambii parteneri.
- Încurajați și susțineți pauzele. Somnul și odihna devin prioritare. Hormonii din timpul sarcinii pot schimba nivelul de energie al unei femei și crește nevoia de somn.
- Unele femei pot dori mai puțin sex. Pot fi obosite și se pot simți inconfortabil pe măsură ce sarcina progresează. Devin conștiente de modul în care corpul li se schimbă, iar acest lucru poate provoca emoții mixte. Altele pot deveni mai active din punct de vedere sexual în anumite perioade. Indiferent de situație, discuțiile deschise despre ceea ce simte partenera și schimbările fizice prin care trece sunt importante. Arătând deschidere și înțelegere, partenera se poate simți acceptată, înțeleasă și mai bine în corpul ei, indiferent de forma în care este.
- Faceți activități împreună. Astfel, veți susține și nevoia de mișcare necesară și veți crea cadrul potrivit pentru conectare și pentru a împărtăși trăiri.
- După venirea copilului, suportul fizic primează, fiind nevoie de mult ajutor, însă nu trebuie neglijată nevoia de a-i oferi partenerei un spațiu sigur unde poate să spună ceea ce simte, fără a se simți judecată.
- Mamele mai percep suportul și prin acțiuni pe care partenerii le fac fără să le fie cerut ajutorul înainte. Astfel, acestea simt că partenerii sunt la fel de implicați ca ele și că observă ce trebuie făcut, fără să le mai fie atrasă atenția.
Suport fizic:
- Ajutor la curățenie și gătit. Și atunci când este însărcinată, dar și după venirea copilului, mama are nevoie de ajutor cu treburile casnice pentru a-și putea concentra energia în relația cu copilul.
- Pentru cei care fumează, este important ca mama și copilul să fie protejați de fum.
- Prin masaj, mama poate fi susținută atât fizic, cât și emoțional. Acesta poate reduce durerile și inflamația din corp și poate spori și nivelul de intimitate.
- Implicarea partenerului în hrănirea, schimbarea și baia copilului ajută mult. Contribuie atât ca mama să se simtă susținută, cât și la crearea unei legături mai puternice cu copilul.
- Crearea unor rutine proprii cu copilul pentru întărirea relației tată-copil și pentru a da timp singur mamei.
- Dacă sunt mai mulți copii în familie, ar fi de apreciat dacă tatăl s-ar ocupa mai mult de cei mari, cel puțin în primele luni după venirea bebelușului, pentru a susține crearea unei legături bune dintre mamă și nou-născut.
- Disponibilitatea, fără un motiv anume, de a prelua bebelușul, de a ajuta la treburile casnice și la gestionarea celorlalți copii pentru a-i oferi mamei timp să se deconecteze, să se odihnească sau să facă ceva ce îi aduce plăcere, va fi apreciată.
Nu e ușor să fii tată și să răspunzi potrivit cererii de suport a partenerei. Unii tați o spun tare bine:
„Las-o să plângă – doar oferă-i suport, fără să încerci să rezolvi lucrurile. Aceasta este în afara controlului tău.”
„Le-am dat mesaj unor prieteni și familiei, spunându-le că îi ies dinții copilului și să nu vină pentru câteva zile, astfel încât să îi dau spațiu ei să decidă ce vrea.”
„Am reasigurat-o că suntem împreună în asta și că o să trecem împreună prin tot. Credeam că știe, dar avea nevoie să audă din nou de la mine.”
„Nu o lăsa singură, dar nu te aștepta să vină la tine să îți spună tot. Doar fii acolo pentru când are nevoie.” explică Alina Pop, psihoterapeut.
S-ar putea să-ți placă și: Alina Pop, psihoterapeut: ”Mom shaming-ul este resimțit de unele mame ca fiind și mai dureros atunci când vine din partea persoanelor apropiate”
Greșeli pe care le fac proaspeții părinți și care le afectează viața de cuplu