Scrisoare celui de-al doilea copil: te vad, te aud si te iubesc

Toate mamele cu doi copii trec prin aceste emotii, sentimente, au aceste ganduri in perioada de tranzitie, care apare imediat dupa nasterea celui de-al doilea copil, cand toti cei din casa incearca sa se adapteze la noua rutina, la acea “noua viata”.

Aceasta scrisoare (terapeutica, vindecatoare) pentru cel de-al doilea copil, scrisa de o mamica, apare ca o constientizare, ca o marturisire ca mama ii intelege nevoile noului membru de familie si vrea sa il asigure ca este este vazut, auzit, si la fel de iubit.

Dragul meu copil,

Cat ai clipi au trecut deja 3 saptamani de cand te-ai nascut. Sa stii ca, diind cel de-al doilea nascut, ai norocul sa nu treci prin toate acele experimente si frici prin care a trecut fratele tau mai mare. Greselile de mama pe care le-am facut cu intaiul meu nascut, probabil ca nu le vom repeta cu tine. De data aceatsa nu o sa mai sun medicul pediatru sa-l intreb daca este in regula sa te apuce sughitul de 10 ori pe zi. Sau daca este in regula sa regugitezi putin laptic dupa ce mananci. Si daca nu o sa dormi mai mult de 2 ore legate si vei cauta sa fii alaptat la cerere, nu o sa te mai compar cu alti copii, intrebandu-ma daca este totul ok cu tine.

In acelasi timp, odata cu aparitia ta in viata noastra am inteles ca atentia mea s-a impartit, cumva, atat de firesc, in doua (atentia, nu iubirea, pentru ca cea din urma s-a dublat!). Acum trebuie sa am grija de doi copii. Imi dau seama ca nu te pot tine in brate oricand si oricat de mult imi doresc, asa cum procedam cu fratiorul tau mai mare cand era bebelus. Pentru ca se intampla sa apara momente neasteptate in care trebuie sa te pun repede in patut, fiindca fratiorul tau mai mare si-a varsat bolul cu micul dejun in bucatarie si trebuie repede sa merg sa strang cioburile, sa sterg pe jos, probabil sa-i schimbi si hainele. Uneori si sedintele tale de alaptat sunt intrerupte, pentru ca am auzit cum in dormitor fratiorul tau mai mare a scapat ceva pe jos si iar s-a auzit un “bum” si de data aceasta nu stiu ce a scapat. Iar uneori trebuie sa te las repede in bratele altcuiva, pentru ca fratiorul tau este la locul de joaca, s-a impiedicat, a picat, are o zgarietura la genunchi, plange si…are nevoie in acel moment de mamica lui”.

De aceea, vreau sa-ti spun acum, puiul meu mic, dragul meu cel de-al doilea copil, ca in ciuda faptului ca s-ar putea ca uneori, sa fie nevoie sa insisti ceva mai mult pentru a avea parte de atentia mea, sa te faci vazut si auzit prin tot felul de metode, sa stii ca te iubesc. Ca te iubesc la fel de mult!

Aparitia ta in viata mea imi ofera o noua perspectiva: sa nu mai fiu atat de stresata ca mama ca gresesc, ca nu fac lucrurile asa cum ar trebui si sa nu ma mai plang ca ma trezesc noaptea atat de des, pentru ca acum CHIAR STIU ca aceasta este doar o perioada si ca va trece repede (prea repede).

Sunt fericita ca esti, ca ne-ai umplut casa si inimile, ca fratiorul tau mai mare are un prieten pe viata.

Iar pentru zilele sau momentele in care vei avea indoieli, vei avea impresia ca nu ai suficienta atentie din partea mea, ca intervin tot felul de lucruri, vreau sa iti amintesti ceea ce iti spun acum: te vad, te aud si te iubesc.

Cu multa dragoste,

Mama”

 Traducere si adaptare de pe mother.ly: Inga Stoian