Reteta zilei: Budinca din peste si branza Cheddar

Ne place mult branza Cheddar si am fost mereu interesati de diverse feluri de mancare care aveau in compozitie acest tip de branza.

Se spune ca versiunea originala a branzei Cheddar vine din partea de vest a Marii Britanii si anume Somerset, si exista documente care arata ca aceasta branza era apreciata la curtea regelui Henric al doilea, in secolul al XII-lea. Aceasta branza nu a cucerit numai curtea regala a Angliei, ci in scurt timp a acaparat si piata internationala.

Celor care prefera bucataria englezeasca le propun o reteta de budinca din peste si branza Cheddar. Este gustoasa alaturi de o portie generoasa de sticks-uri de morcovi pe post de garnitura.

Citeste si: Reteta zilei: Peste pane pe gustul copiilor mei

Ingrediente: 

  • 1 cartof mediu decojit si tocat
  • 25 g varza alba
  • 115 g file de cod
  • 150 ml lapte
  • 15 g unt
  • 15 g faina
  • 25 g porumb (conserva)
  • 25 g braza Cheddar
  • 5 g seminte de susan

Magia din bucatarie: 

1. Pune apa la fiert intr-o cratita, iar cand da apa in clocot adauga cartoful tocat si lasa sa fiarba vreo 10 minute, dupa care se pune varza pentru inca 5 minute.
2. Intre timp pune fileul de peste intr-o tigaie mare peste care torni 10 ml de lapte, iar cand incepe sa fiarba, se acopera, se da focul mic si se lasa 8-10 minute pana cand se patrund bucatile de peste.
3. Se rastoarna totul intr-un vas, se spala tigaia si se pune untul la topit 1-2 minute.
4. Se ia tigaia de pe foc, pestele se adauga la loc in tigaie, cu sos cu tot, cat si cu jumatate din branza si cu porumb. Apoi se pune totul din nou pe foc si se amesteca.
5. Cartoful si varza se fac piure si se amesteca cu laptele ramas si cu branza ramasa si cu semintele de susan. Se adauga totul deasupra si se lasa la cuptor 15 minute la foc mic.

Retine: 

Pe langa faptul ca au o mare valoare energetica, semintele de susan au un aport insemnat in afectiunile de nutritie, sunt emoliente, cresc fertilitatea si sunt afrodisiace. Susanul si-a dovedit calitatile ca depurativ, antioxidant, remineralizant, tonic in cazul tulburarilor de memorie, facilitand circulatia sangvina si digestia. 

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici