A fost adoptată legea prin care perioada concediului de acomodare în procesul de adopţie se prelungeşte la doi ani

A fost adoptată legea prin care perioada concediului de acomodare în procesul de adopţie se prelungeşte la doi ani.

Actul normativ modifică art. 50 alin. (1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, în sensul prelungirii duratei concediului de acomodare de la maximum un an la maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, potrivit Agerpres.

De asemenea, adoptatorul poate beneficia o indemnizaţie lunară. Valoarea acestei indemnizații este de85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.

Citește și:10 Sfaturi pentru parintii adoptivi de la copii adoptati

”Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii (şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii), să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei), şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)”, a spus Alin Ignat, deputat PNL, inițiatorul proiectului.

Vezi și: Care este comportamentul copilului adoptat, imediat dupa adoptie