Cupele menstruale pot creste sansele de a ramane mai repede gravida

Numeroase mamici povestesc ca introducerea si folosirea cupelor menstruale le-a ajutat sa ramana mai repede insarcinate. Studiile de specialitate analizeaza atat avantajele, cat si dezavantajele utilizarii cupelor menstruale.

Sherry Ross, medic obstetrician-ginecolog din SUA si autoarea cartii „She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health. Period”, precizeaza ca multe cupluri care incearca sa aiba copii cat mai repede si care nu doresc sa plateasca tratamente de fertilizare scumpe, folosesc cupele menstruale in planul lor de a concepe copii, potrivit Parents.

„Cuplurile care folosesc inseminarea artificiala, pot, de asemenea, sa adauge si metoda cupelor menstruale”, spune dr. Sherry Ross.

Citeste si Reglarea menstruaţiei după naştere

Medicul obstetrician-ginecolog sustine ca metoda este eficienta datorita milioanelor de spermatozoizi care circula din fiecare ejaculare: „O cupa menstruala permite spermei sa circule intr-o singura directie, adica direct spre ovul. Mucusul cervical, asociat cu ovulatia, ajuta sperma sa treaca prin colul uterin, iar in cele din urma, uterul se transforma intr-un tub uterin catre ovulul care va deveni fertilizat. Este nevoie de un singur spermatozoid care sa penetreze ovulul si sa aiba loc fertilizarea”, explica dr. Sherry Ross.

Daniel A. Skora, endocrinolog reproductiv si specialist in infertilitate, Texas, sustine ca mentinerea indelungata a cupelor menstruale „poate afecta PH-ul vaginului ducand la infectii vaginale”, scrie Parents.

Citeste si Diagnostic: sarcina!

Ce sunt cupele menstruale si cum le poti folosi

Cupele menstruale sunt niste obiecte flexibile pe care le porti cat mai jos in vagin, astfel incat sa nu incomodeze, dar si pentru a colecta menstruatia, la fel ca un tampon. Ele sunt facute din silicon sau latex si pot fi reutilizabile, potrivit Health.

Ele nu se pozitioneaza imediat sub colul uterin, dar se poate intampla sa urce spre cervix. Nu este un lucru ingrijorator deoarece este normal sa se aranjeze in functie de structura vaginului, scrie Cupe Menstruale.

Avantaje – Potrivit unui studiu de specialitate publicat in „Jurnalul de Cercetare in Obstetrica si Ginecologie” din Marea Britanie, poti purta cupa menstruala mai mult decat alte produse sanitare. Analiza studiului arata ca femeile schimba cupele de 2,8 ori mai putin fata de alte tipuri de tampoane. Pe de alta parte, cum multe brand-uri sunt reutilizabile, exista mai putine sanse de poluare a mediului.

Dezavantaje – Nu sunt potrivite pentru femeile sensibile, iar introducerea lor poate da batai de cap femeilor care nu au mai facut asta pana acum. Daca nu te simti fizic confortabil cu ele, atunci nu ar trebui sa le folosesti.

„Am avut multe cazuri in care pacientele au intrerupt folosirea lor din cauza disconfortului vaginal”, precizeaza Pamela Berens, obstetrician-ginecolog la Centrul de Sanatate de la Universitatea din Texas. Medicul este sceptic cu privire la purtarea cupelor menstruale de pana la 12 ore, mai ales in cazul menstruatiei abundente. De aceea, ea recomanda sa fie schimbate mai des, scrie Health.

„M-am gandit sa incerc si eu cupa menstruala, asa ca mi-am cumparat unele. Am auzit de la mai multe persoane ca trebuie tinuta langa pat si introdusa imediat dupa actul sexual. Tot timpul am uitat sa fac asta, asa ca mergeam la baie si apoi introduceam cupa. Nu sunt sigura nici pana acum daca acele cupe menstruale m-au ajutat sa devin insarcinata, dupa un an de incercari, dar eu cred ca a functionat”, a povestit, pentru Parents, o mamica de 36 de ani din Virginia.

Citeste si Pericol de infertilitate

Autor: Andreea Borcila