Fertilizare in Vitro: câteva lucruri care îți pot crește sau descrește rata de succes

Dacă te gândești să recurgi la Fertilizare in Vitro, atunci este esențial să știi că există câteva lucruri care îți pot crește sau descrește rata de succes.

Fertilizarea in vitro, pe scurt FIV, poate împlini visul multor cupluri de a deveni părinți. Prin tehnici de reproducere umană asistată, utilizate în laborator, embriologii combină ovulele și sperma în afara corpului uman și odată ce embrionii s-au format, sunt introduși în uter.  Este o metodă la care se apelează de obicei, după ce au fost epuizate toate tratamentele clasice ale infertilității. Mai multe poți citi aici.

Chiar dacă această tehnică pare teoretic simplă, privind însă imaginea de ansamblu a întregului proces FIV, putem realiza că acesta implică multe eforturi, cerințe, anumite condiții și cu siguranță, un angajament serios. Procesul poate ajuta, într-adevăr multe cupluri să-și realizeze dorința de a deveni părinți, dar există anumiți factori care pot afecta rata de succes a procedurii.

Iată câteva lucruri care îți pot crește sau descrește rata de succes FIV:

  • Evită alcoolul, drogurile și fumatul (inclusiv cel pasiv),
  • Nu lua medicamente/suplimente fără prescripție sau recomandare sau consultă-te cu medicul dacă ai voie să iei anumite medicamente oricât de inofensive ar părea, dar nu uita de suplimentele prenatale.
  • Evită activitățile stresante sau cele foarte intense din punct de vedere fizic,
  • Nu este momentul nici pentru diete drastice, hipocalorice, dezechilibrate, ci pentru o dietă sănătoasă, cu vitaminele și mineralele necesare care să te ajute să obții sarcina și să o poți menține,
  • Nu exagera cu cofeina (atenție și la alte surse care ar putea conține cofeină: sucuri, energizante, anumite dulciuri etc),
  • Ar trebui să fii mai atentă la produsele cosmetice pe care le folosești în această perioadă (să nu conțină substanțe cu potențial nociv),
  • Evită călătoriile în țări unde poți fi expusă la diverse boli infecțioase sau virusuri,
  • Unii specialiștii susțin că ar fi bine să eviți în această perioadă mersul la piscină sau expunerea la anumite animale (care pot transmite infecții).

Atenție! Este esențial să discuți cu medicul despre tot ce presupune întregul proces, clarifică și pune toate întrebările pe care le ai în minte despre FIV, pentru că doar astfel poți să-ți setezi așteptări realiste și poți parcurge cu încredere fiecare pas până la rezultatele dorite.