Rata de succes a FIV scade odată cu vârsta?

La fel ca și în cazul sarcinii spontane, rata de succes a FIV scade odată cu vârsta. Află aici cât de târziu este prea târziu pentru această procedură.

Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere asistată în care spermatozoizii unui bărbat și ovulele unei femei sunt extrase și combinate (fertilizate) în cadrul unui laborator. Când unul sau mai multe ovule sunt fertilizate, acestea sunt transferate în uterul unei femei, unde se implantează și se dezvoltă în uter. Un ciclu de tratament FIV durează de obicei patru săptămâni și poate fi necesar mai mult de un ciclu FIV pentru a obține un test de sarcină pozitiv, scrie thehealthsite.com.

FIV este mai populară în rândul cuplurilor, deoarece se poate face fie folosind propriile ovule și spermă sau chiar din spermatozoizii sau embrionii unui donator. Unele opțiuni de tratament mai puțin invazive pe care un cuplu le poate alege includ medicamentele pentru reproducere, diverse tehnici pentru stimularea producției de ovule, inducerea ovulației, stimularea ovariană și inseminarea intrauterine.

Un tratament FIV este de obicei recomandat doar atunci când restul opțiunilor eșuează. De asemenea, este singura opțiune pentru femeile ale căror trompe uterine sunt blocate. FIV este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru a rămâne gravidă și complicațiile grave ale FIV sunt rare; cu toate acestea, este o procedură…sensibilă la vârsta la care se recurge această procedură.

De ce rata de succes a FIV are legătură mare cu vârsta?

Cu cât mai repede un cuplu va consulta un specialist în fertilitate, chiar de la primele semne de infertilitate, cu atât mai repede se vor afla cauzele și se va iniția un tratament potrivit. Specialiștii recomandă cuplurilor să apeleze chiar din primul an în care nu reușesc să conceapă un copil în mod spontan. Este esențial să se țină cont de ”ceasul biologic”, deoarece rata de succes a tratamentului va depinde de capacitatea cuplului de a produce ovule sau spermatozoizi. Procedura constă în mai multe teste precum evaluarea rezervei ovariene, analiza spermei, examinarea cavității uterine, a trompelor uterine etc. Femeile și bărbații peste 37 de ani le scade potențialul de reproductiv, au mai des probleme de infertilitate (o rezervă ovariană scăzută, un număr scăzut de spermatozoizi, sau calitatea slabă a spermatozoizilor etc). Dese ori întârzierea consultului la medicului specialist, precum și inițierea procedurii FIV prea târziu poate duce la rezultate negative, provocând anxietate, depresie etc.

Există diverse cazuri reușite de FIV pentru femeile care au vârsta între 40 și 50 de ani, dar este esențial să se știe că rata de succes scade odată cu vârsta pacientului.

Există, de asemenea, și un risc mai mare de complicații în sarcină. Aceste complicații includ un risc crescut de diabet gestațional, preeclampsie, avort spontan și chiar anomalii genetice. Prin urmare, cel mai frecvent grup de vârstă care urmează FIV este în jurul mijlocului de 30 și 40 de ani. Femeile de 30 de ani și imediat după 40 de ani sunt candidatele ideale pentru FIV.

Se recomandă ca femeile după 45 de ani să folosească ovule mai tinere pentru a avea șanse mai mari de a avea o sarcină de succes. Ele pot folosi fie propriile ovule care au fost congelate într-o etapă anterioară, fie ouă de la donator.