Știai că obezitatea și anemia îți afectează fertilitatea?

Obezitatea și anemia sunt în creștere și mulți susțin că acest lucru ar putea fi considerat o adevărată epidemie în întreaga lume. Specialiștii susțin că obezitatea și anemia au un impact negativ asupra fiecărei funcții din organism, inclusiv asupra sănătății reproductive. Da, ai citit bine, obezitatea și anemia îți afectează fertilitatea. Citește aici mai multe.

Obezitatea este o afecțiune cauzată de o cantitate excesivă de grăsime corporală. Este mai mult decât o problemă estetică sau de imagine corporală. Este o afecțiune medicală care crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni și probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială, cancer, precum și probleme de infertilitate, scrie thehealthsite.com.

Anemia este o afecțiune care se manifestă prin scăderea globulelor roșii din sânge sub nivelurile normale, globule ce sunt necesare pentru transportul oxigenului catre țesuturile din organism.  Hemoglobina scăzută, numită anemie, te poate face să te simți obosit și slăbit. Anemia este de diferite tipuri, fiecare cu etiologia sa unică (anemia hemolitică, feriprivă, megaloblastică, secundară, cronică etc).

S-ar putea ca printre motivele pentru care nu reușești să rămâi însărcinată să fie obezitatea sau/și nivelul scăzut de fier din sânge.

Femeile care se confruntă cu obezitatea (mai ales atunci când excesul de grăsimi este depus în special în zona abdominală) pot avea și cicluri neregulate, sindromul ovarului polichistic, niveluri ridicate de androgeni, probleme de ovulație etc.

Și femeile care nu au suficient fier în organism pot să aibă probleme cu ovulația. Un nivel scăzut de fier înseamnă și o sănătate precară a ovocitelor, ceea ce afectează fertilitatea până la 60%, potrivit aceleași surse. Explicația este următoarea: când rezervele noastre de fier scad sub un anumit nivel considerat potrivit, sănătos, celulele roșii din sânge nu se pot dezvolta adecvat. Lipsa acestora înseamnă nivel scăzut de hemoglobină, ceea ce înseamnă și oxigen insuficient către țesuturi, printre care, ne referim la ovare și la uter, iar de aici și p sănătate precară  ovocitelor și probleme de fertilitate.

Soluții? Chiar și o pierdere de 5-10% din greutatea corporală poate crește șansele de apariția a sarcinii. În cazul anemiei, în urma unor analize trebuie aflate tipul de anemie, cauzele declanșării, precum și urmat un tratament adecvat cu suplimentele prescrise de doctor (fie pe cale orală, fie injectabile etc).