Studiu: Copiii părinților care consumă alcool sau droguri au un risc mai mare de dizabilitate intelectuală, chiar dacă problema este doar a tatălui

Copiii părinților care consumă alcool sau droguri au un risc mai mare de dizabilitate intelectuală, chiar dacă problema este doar a tatălui, potrivit unul studiu de la Karolinska Institutet din Suedia. Rezultatele studiului au fost publicate în eClinicalMedicine.

Consumul de alcool al unei femei în timpul sarcinii poate crește riscul ca micuțul din burtică să dezvolte o dizabilitate intelectuală. Acesta este un fapt bine cunoscut, potrivit sciencedaily.com. Noua cercetare din Suedia arată acum că toate formele de abuz de substanțe, atât de către mamă, cât și de către tată, și nu numai în timpul sarcinii, pot constitui un factor de risc crescut în acest sens.

Măsurile preventive, cum ar fi educarea specialiștilor din domeniul sănătății și recomandările de sănătate publică, s-au concentrat de zeci de ani asupra mamelor cu probleme legate de alcool. Descoperirile noastre evidențiază importanța direcționării unor astfel de măsuri și către tații cu diferite tipuri de tulburări legate de consumul de substanțe.”, spune Lotfi Khemiri, cercetător la Departamentele de Epidemiologie Medicală și Biostatistică și Neuroștiință Clinică, de la Institutul Karolinska.

Cercetarea respectivă se bazează pe datele din registrele suedeze, în care erau incluși aproape două milioane de bebeluși născuți între 1978 și 2002, precum și părinții acestora.

Riscul de dizabilitate intelectuală în cazul copilului a fost mult mai crescut dacă părintele a primit un diagnostic înainte sau în timpul sarcinii, mai degrabă decât după naștere. Un diagnostic de tulburare de consum de substanțe înregistrat înainte de naștere a fost asociat cu un risc de peste două ori mai mare de dizabilitate intelectuală la bebeluș, indiferent de ce părinte a avut diagnosticul.

Riscul de dizabilitate intelectuală în cazul copilului a fost de la trei până la cinci ori mai mare dacă era vorba de consum, spre exemplu, de alcool, în timpul sarcinii.