Asociatia BLONDIE: Copiii bolnavi abandonati in spitale nu mai sunt singuri!

Atunci cand m-am asezat sa scriu aceste randuri m-am gandit daca ar trebui sa scriu despre cate hibe are sistemul institutional din Romania, cate probleme sau lacune exista in sistemul medical din tara noastra, despre cati copii bolnavi sunt abandonati in spitale, despre mortalitatea infantila de la noi, la care suntem pe locul intai in Europa (si of, cat mi-ar fi placut sa gresesc aceasta cifra…).

Poate stii acel experiment in care se sparge un geam, 10 persoane asista, 9 se intreaba cine este vinovatul, iar unul zice: “inteleg, dar care este rezolvarea?”.

Adelina Toncean, presedintele Asociatiei BLONDIE

Uite una dintre acele persoane care se gandeste la solutii si care chiar actioneaza este Adelina Toncean.

Adelina este cea care a facut parte din echipa ONG-ului Inima Copiilor care a construit sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti de la Spitalul Marie Curie.

Este presedintele Asociatiei BLONDIE, care isi propune sa ofere sprijin copiilor bolnavi abandonati in spitale. Este cea care doreste sa adune in jurul sau mai multi oameni care cred si fac tot posibilul ca bebelusii nimanui, bolnavi si parasiti in spitale, sa mai aiba o sansa.

Asociatia BLONDIE a inceput de dragul copilului “Blondie”

Cristi (alintat „Blondie”), fiul Adelinei Toncean

Totul a pornit de la Cristi, baietelul blond si frumos din spital, care era grav bolnav, avand o malformatie cardiaca congenitala si caruia nimeni nu-i mai dadea nicio sansa, dar in care Adelina a crezut, astfel ca l-a luat in plasament. Si pe care il alinta Blondie. Timp de 11 ani, i-a oferit copilului iubirea unei mame. In anii care au urmat au facut multe lucruri frumoase impreuna. Dar lucrurile au inceput sa se complice, starea de sanatate a lui Cristi agravandu-se. 25 octombrie 2014 este ziua in care Blondie a murit. Avea doar 13 ani.

Adelina a gasit puterea sa-si transforme durerea pierderii copilului intr-o adevarata misiune si a infiintat o asociatie, numita in memoria frumosului copil blond.

Citeste si: Asociatia M.A.M.E.: Consiliere psihologica si fiziokinetoterapie pentru copii diagnosticati cu cancer si alte boli grave

,,BLONDIE este singura asociatie care si-a propus sa lupte pentru copiii grav bolnavi singuri. Dincolo de faptul ca e nevoie sa se stie despre acesti copii, ei au nevoie si de lucruri concrete. Si dupa patru ani si jumatate in care am fost aproape in permanent in preajma copiilor am gandit un sistem pe care sa-l folosim, care sa conecteze institutiile, sa fie ceva care ii uneste” a explicat Adelina Toncean, in cadrul lansarii Asociatiei BLONDIE.

Paula Rusu, jurnalist

,,Eu cred ca Blondie a plecat in lumea celor frumosi, blonzi, fericiti si pe care nu-i doare absolut nimic niciodata si care, in momentul de fata este ingerul pazitor al Adelinei si al tuturor copiilor de care asociatia Blondie va avea grija. Adelina devine vocea tuturor copiilor care nu ar putea sa spuna niciodata ca-i doare ceva, bebelusii din spitale, care sunt ai nimanui” a spus in cadrul aceluiasi eveniment jurnalista Paula Rusu.

 

Ce va face Asociatia BLONDIE?

„Ne propunem sa construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afectiuni medicale grave si cu risc de parasire sa primeasca sustinerea necesara pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie sa ii ingrijeasca si comunitatile care trebuie sa ii accepte, astfel incat sa ii poata sprijini in dezvoltarea lor ulterioara. Cu ajutorul voluntarilor si al expertilor, le vom fi sprijin emotional si educational, pe langa ajutorul financiar. Totodata, vom preveni aceste cazuri grave, asigurandu-ne ca fiecare nastere are loc la spitalul care e pregatit sa intervina in modul cel mai potrivit cu afectiunea nou-nascutilor”, a sustinut Adelina Toncean, presedintele Asociatiei BLONDIE.

Adelina Toncean, la lansarea Asociatiei BLONDIE

Asociatia isi propune sa rezolve aceste probleme printr-o strategie in mai multi pasi:

  1. Inainte de momentul nasterii:

O caravana prin tara pentru monitorizarea gravidelor aflate in risc social.

  1. In maternitate (pentru copiii nou-nascuti, cu afectiuni grave, in risc de parasire):

Crearea aplicatiei mobile Certificat de viata, in parteneriat cu Asociatia „Inima copiilor”, care sa puna in contact, in timp real, toate institutiile implicate. Aplicatia este destinata profesionistilor din spitale, personalului din cadrul Protectiei Copilului, evidentei persoanelor, Politie etc. Pentru cazul cel mai complex, in care mama nu naste in judetul de domiciliu si pleaca din spital, este nevoie ca 11 institutii sa comunice pentru salvarea la timp a copilului.

Citeste si: Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

  1. In spital (pentru copiii singuri):
fugurina bebelus abandonat

Programul de voluntariat Niciun copil singur in spital, in parteneriat cu Asociatia „Inima copiilor”, care se desfasoara in prezent in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie” din Bucuresti. Se va extinde la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din Bucuresti si in tara la Timisoara si Constanta.

  1. La externare:

Infiintarea unui Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afectiuni grave, care va urmari prevenirea parasirii copiilor cu afectiuni grave in spital.

  1. Post-spitalizare:

Proiectul STEP TWO, ce presupune realizarea unui Centru de tranzitie pentru copiii cu afectiuni grave care nu mai necesita internare, dar care inca mai au nevoie de ingrijire medicala pe care mama nu poate sa o acorde, din lipsa conditiilor.

  1. Dupa intoarcerea in comunitate:

Sustinerea financiara a familiilor care au in ingrijire copii cu afectiuni medicale grave si monitorizarea evolutiei starii de sanatate a copiilor cu afectiuni grave.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: 400 copii si adolescenti diagnosticati cu cancer, in fiecare an, in Romania