Ce este ecografia transvaginala si la ce te ajuta?

Ecografia transvaginala este de multe ori recomandata pentru diagnosticarea unor afectiuni ale aparatului genital feminin sau pentru a urmari, in dinamica, evolutia acestora. Afla in ce consta aceasta si la ce te ajuta.

Aceasta explorare imagistica este lipsita de riscuri si nu are contraindicatii si consta in introducerea in vagin a unei sonde (aproximativ 10-12 cm) care emite ultrasunete si care capteaza ecoul sonic de la organele explorate.

In acest fel pot fi vizualizate ovarele, trompele uterine, uterul, precum si formatiunile patologice care ar putea tine de acestea, cu minim de disconfort pentru pacienta.

Datorita faptului ca nu dauneaza organismului, ecografia transvaginala este intens folosita si pentru a diagnostica si monitoriza evolutia sarcinii. Ea pune in evidenta embrionul si anexele sale, localizarea sa, identifica elementele care certifica dezvoltarea normala, precum si anumite anomalii care pot avea repercursiuni asupra evolutiei sale, furnizand date importante pentru obstetrician care-i permit acestuia sa intervina in timp util pentru a preveni eventualele complicatii.

Ecografia transvaginala este cea mai folosita investigatie imagistica in ginecologie, fiind indicata in diagnosticarea tumorilor genitale benigne si maligne (polipi intrauterini, fibroame uterine, chisturi ovariene etc), afectiunilor trompelor uterine, inflamatiilor pelvine, poate stabili cauza sangerarilor pe cale vaginala, identifica sarcinile extrauterine, este folosita pentru monitorizarea ovulatiei prin vizualizarea foliculilor ovarieni la persoanele cu infertilitate.

S-ar putea sa te intereseze si: De ce ai nevoie de ecografii in sarcina?