Ce sunt cariile de biberon și cum le putem evita?

Cariile dentare reprezintă cea mai des întâlnită problemă de sănătate orală și pot apărea inclusiv la sugari, sub denumirea de „carie de biberon”. Această afecțiune se produce ca urmare a neglijării igienei orale, precum și din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase. 

Ce este caria de biberon și cum o recunoaștem?

Caria de biberon este denumită astfel deoarece apare mai frecvent la copiii care beau chiar înainte de culcare lapte, ceai îndulcit, sucuri de fructe (cu aciditate ridicata) din biberon și nu sunt spălați pe dinți.

Dacă observi pete mici albe-gălbui pe dințișorii copilului (care nu dispar la o simplă spălare cu periuța), atunci cel mai probabil este vorba despre cariile de lapte și ar trebui să mergi cu micuțul la medic.

Dr. Ramona Hlandan

Caria de biberon este denumită impropriu „de biberon”, ea putând să apară chiar și la copiii alăptați. Atât laptele praf administrat cu biberonul, cât și laptele matern, conține zaharuri care, dacă rămân pe suprafața dentară pe timpul nopții, pot duce la apariția cariei la o vârstă foarte fragedă. Această problemă poate avea consecințe serioase și, de aceea, este important ca după fiecare alăptare/ administrare de biberon, dinții să fie curățați. Acest lucru este cu atât mai importat pe timpul nopții, când secreția salivară este scăzută și astfel este favorizată demineralizarea dinților, urmată de apariția cariei. 

Cariile dinților temporari pot evolua rapid, ducând la durere și disconfort. De asemenea, ele pot afecta sănătatea generală a copilului, îngreunând procesul de alimentație și chiar de dezvoltare corectă a limbajului”, avertizează dr. Ramona Hlandan, medic specialist pedodont în cadrul Clinicilor Trident.

Cum prevenim cariile de biberon?

Prevenția reprezintă cea mai bună cale de abordare în cazul cariilor dentare. Astfel, în cele ce urmează, dr. Ramona Hlandan propune părinților o serie de măsuri esențiale pe care le pot lua pentru a preveni apariția cariilor de biberon:

  • Limitarea consumului de lichide îndulcite: Dupa spalatul pe dinti de seara, copilul ar trebui să consume doar apă. Laptele, sucurile îndulcite sau alte băuturi pot acționa ca un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care cauzează cariile.
  • Igienă orală corectă: Este important să-i periați dinții copilului cel puțin de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor potrivită vârstei. Utilizarea aței dentare ar trebui introdusă în rutina de igienă încă de la o vârstă fragedă.
  • Evitarea mâncărurilor dulci între mese: Gustările dulci consumate frecvent pot crește riscul apariției cariilor. Încurajați gustările sănătoase, cum ar fi fructele și legumele proaspete.
  • Vizitele regulate la stomatolog: Consultați medicul stomatolog în mod regulat, chiar de la vârste fragede. Aplicarea de fluor sau sigilarea dinților pot fi proceduri eficiente de prevenție și protecție.

În cazul în care caria de biberon este neglijată și nu se aplică tratamentele necesare, consecințele pot fi neplăcute. Potrivit specialistei Clinicilor Trident, „dacă rămân netratate, cariile de biberon pot evolua spre durere intensă, infecții, afectarea structurii dintelui și chiar extracții premature.

Prevenția este cheia pentru evitarea cariilor de biberon și menținerea sănătății orale a copiilor. Prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, igienă orală riguroasă și consultarea regulată a specialistului, ne putem asigura că micuții noștri vor zâmbi cu încredere și sănătate pe termen lung.

Reține! Pentru a evita caria de biberon, părinții trebuie să efectueze igiena orală corectă a copilului, să limiteze consumul altor băuturi decât apa, mai ales înainte de somn și să aibă în vedere periajul dinților inclusiv după administrarea medicamentelor lichide, deoarece multe din ele conțin zahăr.

Clinicile TRIDENT reprezintă, din 2003, unul dintre cele mai mari centre stomatologice din România și primul care a introdus conceptul de medici supraspecializați pe etape specifice de tratament. Centrul dispune de trei clinici, în Cotroceni și Herăstrău, oferind servicii ca implantologie, chirurgie oromaxilo-facială, cosmetică dentară, endodonție, pedodonție, parodontologie.