Copilul sub cinci ani nu ar trebui sa consume lapte vegetal!

Majoritatea copiilor mai mici de cinci ani nu ar trebui sa consume lapte vegetal, potrivit unui nou ghid de sanatate. Laptele vegetal provenit din orez, nuca de cocos, ovaz, cu exceptia laptelui de soia fortificat, nu ofera o valoare nutritionala pentru dezvoltarea si cresterea copilului mic. De altfel, nu este recomandat ca cei mici sa consume laptele cu arome, bauturile zaharoase sau sucurile din fructe.

Noile recomandari vin din partea „Healthy drinks. Healthy kids” („Bauturi sanatoase/Copii sanatosi”), un proiect care face parte din programul national „Healthy Eating Research” („Cercetarea in alimentatia sanatoasa”) apartinand Fundatiei Robert Wood Johnson, in SUA. Recomandarile sunt urmate de catre organizatii importante, cum ar fi Academia de Nutritie si Dieta, Academia Americana a Medicilor Stomatologi pentru Copii, Academia Americana de Pediatrie si Asociatia Americana a Inimii.

„In ultimii cinci, zece ani s-a observat un interes foarte mare in ceea ce priveste laptele vegetal. Din ce in ce mai multi parinti incep sa-l cumpere din nenumarate motive si au o perceptie gresita cum ca laptele vegetal este egal cu laptele de vaca, dar nu este cazul”, explica Megan Lott, directorul adjunct care coordoneaza programul national susmentionat, potrivit CNN.

Citeste si Alimentatia copilului si cele 3 greseli pe care le fac parintii ,,moderni”

Specialistul precizeaza ca majoritatea tipurilor de lapte vegetal nu ofera o valoare nutritionala suficienta, cum ar fi vitamina D sau calciu, necesare pentru cresterea copiilor la aceasta varsta frageda.

Ghidul de sanatate face o exceptie in cazul copilului care are intoleranta sau alergie la lactoza. Daca in familia sa exista reguli de alimentatie (de exemplu, un stil de viata vegan), parintii trebuie neaparat sa consulte medicul pediatru.

Desi fiul in varsta de trei ani al lui Megan Lott, directorul adjunct care coordoneaza programul national „Healthy Eating Research”, sufera de o alergie severa in privinta laptelui de vaca, aceasta inca incearca sa gaseasca un alt substitut mai bun pentru fiul sau.

„Ceea ce este potrivit pentru fiul meu, nu poate fi potrivit pentru altcineva. Totul se bazeaza pe nevoi personalizate, individuale, iar toate aceste lucruri trebuie sa le stie si medicii pediatri sau dieteticienii”, povesteste specialistul.

Citeste si O noua metoda de parenting, nociva pentru copilul care refuza sa manance. De vorba cu Cristina Danea, psiholog clinician

Copilul sub varsta de un an nu trebuie sa consume suc de fructe. O idee gresita a parintilor este ca sucul care provine din fructe este sanatos, dar de fapt aceasta bautura contine pana la 120 de calorii per o singura servire, scrie Healthline.

Alte bauturi indulcite precum laptele cu ciocolata si alte arome nu trebuie oferite copilului mic.

De asemenea, o alimentatie ideala ar trebui sa se bazeze pe alaptarea la san pana la varsta de doi ani. Copilul mai mare de doi ani poate trece la un tip de lapte scazut in grasimi ori lapte degresat.

„Pentru copilul mic, in special pentru cei care fac trecerea de la alaptarea la san sau cu formula de lapte, cel de vaca este o varianta convenabila datorita continutului de nutrienti esentiali”, spune specialistul.

De altfel, in 2017 a mai avut loc aceeasi discutie. O echipa de dieteticieni si medici pediatri din cadrul Societatii Canadiene de Pediatrie atrageau atentia de la faptul ca tipurile de lapte vegetal nu sunt fortificate cu minerale si vitamine necesare cresterii si dezvoltarii copilului mic, ba mai mult decat atat acestea contin ca al doilea ingredient de pe lista zahar, dupa apa, conform CBC News.

Citeste si Apifitoterapia si imunitatea: “Produsele apicole ar trebui sa faca parte din viata fiecarei familii”

Autor: Andreea Borcila