Iată ce trebuie să știi despre intoleranța la histamina la copii și ce alimente trebuie evitate în acest caz.
Ce este histamina?
Histamina este o substanță chimică, un mediator inflamator, are un rol important în mai multe funcții majore în organism. Este destul de implicată în ceea ce privește imunitatea, și foarte cunoscută, în special în ultimii ani, la procesele alergice. Este nevoie de histmină în corp, doar că excesul de histamină poate avea efecte nedorite.
Simptome că în corp este prea multă histamină
Atunci când vorbim despre prea multă histamină în organism, putem observa cum sunt declanșate simptome specifice unei alergii:
- nas curgător,
- iritații, mâncărimi la nivelul ochilor, gâtului,
- la nivelul pielii (uscată, descuamată, urticarie, eczeme sau suprafețe roșii umflate de piele care par ca niște pișcaturi de insecte, doar că par mult prea extinse pe corp),
- diverse simptome la nivelul sistemului gastro-intestinal (dureri de burtică, greață, constipație, diaree, semne de reflux gastro-intestinal etc),
- la nivel cardiovascultar (aritmii, palpitații),
- la nivel pulmonar (tuse, manifestări de tip asmatic),
- unii pot prezenta și apatie, dureri de cap, agitație, stări de anxietate etc.
În mod normal, corpul are capacitatea de a ține histamina în frâu, de ajutor fiind și DAO (diaminoxidazei), dar când cea din urmă are o activitate redusă sau este blocată de histamină, atunci apare intoleranța la histamină.
Pe scurt, mâncarea este principala sursă prin care ajunge în corp histamina, de aceea persoana care are exces de histamină ar trebui să aibă un regim alimentar cu alimente care au conținut redus de histamină.
Lista cu alimente care ar trebui evitate/excluse temporar în caz de intoleranță la histamină, confirmată de medicul alergolog în urma unor analize specifice de sânge (se va măsura nivelul de histamină, cât și activitatea DAO):
- Conservele
- Afumăturile
- Fast-food
- Mezelurile
- Ciocolata, cacao, mâncărurile și băuturile cu cofeină
- Brânzeturile maturate
- Murăturile
- Alimente ce conțin aditivi și coloranți
- Nucile, alunele
- Albușul de ou
- Ceaiul negru
- Pâinea albă și produsele de panificație cu făină albă
- Vinete, roșii, fasole, leguminoase
- Kiwi, căpșuni, banane, citrice etc
- Condimentele picante etc.
Alte mențiuni:
- Ar trebui să fie consumate alimente cât mai proaspete, să fie evitată reîncălzirea mâncărurilor.
- Pentru a ajuta funcția DAO (distruge histamina) pot fi oferite suplimente cu vitaminele B, zinc, vitamina C.
- Dacă simptomele sunt mai pronunțate, oferiți-i copilului un medicament antihistaminic, recomandat de medic.