Poate că primele care apar pe lista pregătirilor pentru noul an școlar sunt hăinuțele noi, rechizitele sau adaptarea la un nou program de somn, dar știm foarte bine că pentru mămici apare o nouă grijă: ”Ce pachețel am mâine?”. Iar pentru ca gustarea trebuie să fie și sănătoasă, și apreciată de cei mici, și ușor de transportat și repede de pregătit, am cerut sfatul nutriționistului Medikali, Alexandra Alexandru.
Idei de mic dejun pe care le poți pregăti de seara
Timpul este una dintre principalele probleme atunci când vine vorba despre micul dejun, iar tendința este să sărim peste această masă atât de importantă și să compensăm mai târziu cu junk food. În cazul copiilor noștri, micul dejun este înlocuit cu cornuri cu ciocolată, alimente procesate sau cu o încărcare a mesei de seară, ceea ce nu este deloc în regulă din punct de vedere nutrițional. Pentru diminețile grele mereu contra timp, nutriționistul Alexandra Alexandru ne sfătuiește să pregătim cu o seară înainte alimentele pentru micul dejun.
”Se pot fierbe cu o seară înainte ouăle, se pot curăța castraveții, spăla roșiile și pregăti curcanul pentru sandwich. De asemenea, puteți pregăti chiar și cu două săptămâni înainte granola cu multe nuci, pentru grăsimile bune pe care le conțin, oferindu-i copilului tău această alternativă sănătoasă și absolut gustoasă pentru micul dejun. Recomandarea mea este ca această să fie consumată alături de iaurt, datorită componentei proteice și echilibrului nutrițional pe care îl aduce. În plus, nu ar trebui să pierdeți din vedere și variantele de mic dejun care se pot pregăti extrem de repede dimineața: omleta cu legume, pâinea cu unt și cu magiun de prune sau iaurtul cu fulgi de ovăz, fructe și puțină miere”, explică nutriționistul.
5 idei de pachețel de gustos și sănătos
Pentru elevii care petrec mai multe ore la școală, lucrurile par a fi mai complicate pentru că trebuie să pregătești un fel de mâncare pe care copilul tău să îl poată lua cu ușurință la pachet și pe care îl poate consuma fără tacâmuri, de preferat. Și dacă tentația este de a cumpăra ceva de la chioșcul din curtea școlii, unde se găsesc mai ales produse de patiserie, sandwich-uri cu șuncă și cașcaval și fel de fel de alimente foarte procesate, recomandarea mea este să faci din aceste alimente excepții, astfel încât copilul tău să aibă o sănătate optimă și să reușească să își păstreze greutatea normală.
Iată câteva preparate care te vor scoate din impas atunci când vine vorba despre gustarea de la școală:
- Omletă cu legume, în lipie, atunci când nu este oferit ou la micul dejun;
- Lipie integrală cu brânza de capră tartinabilă, cu frunze de baby spanac și felii subțiri de castravete. Poți adăuga și câteva roșii cherry în wrap, dar și afine și migdale lângă, pentru o pauză de gustare;
- Pită italiană cu prosciutto cotto bio, frunze de salată și roșii:
- Lipie cu hummus și pătrunjel, cu legume alături, la care poți adăuga o felie de cașcaval de capră;
- Stripsuri de curcan la cuptor, pregătite în prealabil cu iaurt, mirodenii, ulei de măsline și lămâie, tăvălite în fulgi de porumb fără zahăr și date la cuptor, la 180 grade.