Potrivit estimărilor, la nivel mondial, până la 20% dintre oameni ar putea suferi de dentofobie, definită de o anxietate puternică sau atașamente emoționale negative legate de tratamentele stomatologice, instrumentele utilizate sau chiar de mediul dintr-un cabinet stomatologic.
Dacă te numeri printre cei care suferă de dentofobie, sau dacă pur și simplu vizita la stomatolog îți provoacă o stare neplăcută, atunci îți propunem să citești până la capăt articolul de față, pentru a afla mai multe detalii despre ce este inhalosedarea și cum funcționează această tehnică.
„Inhalosedarea este o tehnică de sedare conștientă care se adresează pacienților cărora le este teamă de manoperele stomatologice și care devin anxioși chiar și în timpul consultației. Se folosește un amestec de gaze, oxigen și protoxid de azot, care acționează ca anxiolitic inducând o stare de relaxare prin faptul că protoxidul de azot crește secreția de dopamină din organism iar pacientul simte o stare de relaxare la nivelul extremităților (membre superioare, membre inferioare, inclusiv la nivelul cavitații orale”, afirmă dr. Ionela Oprea, medic specialist Pedodonție în cadrul Clinicilor Trident.
De la ce vârstă poate fi realizată inhalosedarea?
Potrivit medicului pedodont, inhalosedarea este o procedură care se adresează tuturor pacienților cu vârsta de minim 3 ani și jumătate, după ce în prealabil s-a realizat consultația și s-a stabilit că pacientul nu prezintă afecțiuni care pot contraindica această tehnică.
„Unul dintre avantajele inhalosedării este reprezentat de durata scurtă de timp necesară pentru instalarea efectului. Astfel, inhalosedarea își face simțit efectul în doar 2-3 minute și nu necesită o pregătire specială a pacientului. Această tehnică de sedare conștientă are foarte puține contraindicații iar avantajul major îl reprezintă faptul că pacientul își poate continua treburile cotidiene fără a avea nevoie de recuperare. Protoxidul de azot se elimină din organism prin expir, la finalul ședinței. Astfel, prin intermediul măștii nazale, pacientului îi va fi administrat oxigen, pentru a se elimina complet protoxid de azot din organism”, adaugă dr. Ionela Oprea.
În ceea ce privește riscurile acestei proceduri, dr. Ionela Oprea afirmă că nerespectarea indicației de a nu consuma alimente înainte cu două ore de programare poate genera greață și vărsături, situație întâlnită, totuși, într-un procent extrem de scăzut. Cu toate acestea, inhalosedarea este o procedură care nu prezintă efecte adverse, întrucât protoxidul de azot nu se metabolizează și nu rămâne în organism, fiind eliminat în totalitate prin expir, la finalul ședinței. Totodată, prin efectuarea procedurii de inhalosedare, pacienților nu le este afectată capacitatea de concentrare și coordonare.
Care sunt limitările inhalosedării în cazul copiilor care suferă de afecțiuni cronice?
„Tehnica este contraindicată în cazul pacienților care au trecut recent prin intervenții chirurgicale ORL sau oftalmologice; pacienților care suferă de unele tulburări de personalitate sau de anumite afecțiuni psihiatrice; infecții virale sau bacteriene acute; se contraindică folosirea inhalosedării la copii sub 3 ani, la pacienții care prezintă congestie nazală persistentă sau obstrucție nazală”, adaugă dr. Ionela Oprea.
Potrivit specialistei Trident, pe toată perioada procedurii se recomandă folosirea unui dispozitiv de măsurare a oxigenului și pulsului. De asemenea, este recomandat ca periodic să se verifice dacă masca nazală se menține bine fixată la nivelul nasului și să îi fie amintit pacientului să respire, pe cât posibil, doar pe nas.
Cum îi pregătim pe cei mici pentru inhalosedare?
Nu în ultimul rând, medicul pedodont afirmă că cei mici pot fi familiarizați cu procedura de inhalosedare prin compararea măștii folosite cu cea utilizată la aparatul de aerosoli, destul de cunoscut printre copii.
„Părinții îi pot pregăti pe micuți exersând împreună cu acea mască de la aparatul de aerosoli. Sub formă de joacă, aceștia îi pot încuraja pe micuți să respire normal, cu gurița închisă și apoi să respire doar pe nas, cu gura deschisă,” adaugă dr. Ionela Oprea.