Ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană și despre rahianestezie

Pentru început este important de spus că la nașterea prin cezariană poate fi folosită anestezia epidurală, rahianestezia sau anestezia generală. Medicul anestezist este cel care va efectua anestezia și cel în măsură să spună care este cel mai potrivit tip de anestezie pentru pacientă, în funcție de istoricul ei medical (e nevoie de un consult preanestezic, care de obicei se face în săptămâna 36-a de sarcină). Acesta îi va prezenta pacientei avantajele, riscurile fiecărei dintre anestezii și împreună cu aceasta se va decide care este cea mai potrivită abordare.

Citește și: Nașterea prin cezariană, explicată pas cu pas

Astăzi vorbim despre ce este rahianestezia, avantajele, contradicțiile, modul în care este efectuată și posibilele efecte secundare ale acestei tehnici.

Ce este rahianestezia?

Rahianestezia este o tehnică de anestezie care blochează senzațiile dureroase într-o anumită parte a corpului, permițând astfel intervențiilor chirurgicale fără durere și fără a pierde conștiența.

Rahianestezia este o formă de anestezie locoregională care implică administrarea unui anestezic local în spațiul subarahnoidian al măduvei spinării. Aceasta blochează senzațiile dureroase în partea inferioară a corpului, permițând ca intervenția chirurgicală să fie fără durere. De obicei, rahianestezia se instalează în câteva minute de la injectare (mai repede decât epidurala) și este folosit un ac mult mai subțire decât la epidurală.

Avantajele rahianesteziei:

Fără durere: pacienta nu simte durere în timpul intervenției chirurgicale.

Conștientă și alertă: Pacienta rămâne conștientă și alertă în timpul operației, permițându-i să-și țină bebelușul în brațe imediat după naștere.

Recuperare rapidă: Recuperarea după intervenție este mai rapidă decât în cazul anesteziei generale.

Control asupra respirației: Pacienta poate respira independent, evitând riscul complicațiilor legate de respirație (risc minim de aspiraţie în căile respiratorii a conţinutului gastric şi risc minim de anafilaxie).

Contraindicații:

  • Anumite probleme de coagulare,
  • Alergie la anestezicele locale
  • Infecții prezente ale coloanei vertebrale.

Efecte secundare ale rahianesteziei:

  • Scăderea valorilor presiunii arteriale (hipotensiune)
  • Senzație de greață, de vomă,
  • Dureri de cap,
  • Prurit (mâncărimi la nivelul pielii),
  • Durere sau infecții la nivelul injectării,
  • Leziuni ale măduvei spinării (cazuri rare)
  • Dificultăți de urinare după operație etc.

Cum este efectuată rahianestezia?

Pregătire: Pacienta este pregătită și monitorizată atent de către echipa medicală.

Poziția pacientei: fie în in poziție șezândă, cu bărbia în piept, mâinile pe genunchi și spatele arcuit, fie alungită pe o parte, cu genunchii la piept și spatele arcuit.

Injectare: Anestezicul local este injectat în spațiul subarahnoidian al coloanei vertebrale folosind un ac fin.

Blocarea senzațiilor: Pacienta își pierde senzațiile dureroase în zona inferioară a corpului în câteva minute.

Monitorizare constantă: Pacienta este monitorizată îndeaproape pe parcursul intervenției pentru a asigura siguranța și confortul

În concluzie, nașterea prin cezariană cu rahianestezie oferă mamei o experiență mai confortabilă și mai sigură în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, este important ca această procedură să fie discutată și decisă în colaborare cu echipa medicală pentru a asigura siguranța a mamei, cât și a bebelușului.

Citește și: Cum te vei simți după cezariană?