La cât timp după un avort spontan revine nivelul de hCG?

Gonadotropina corionică umană sau varianta mult simplificată de hCG este un hormon sintetizat de țesutul placentar, care este prezent în sânge și în urină doar în timpul sarcinii. Întrebarea zilei este: la cât timp după un avort spontan revine nivelul de HCG? Cât de repede sau de încet va reveni nivelul de HCG la valoarea dinainte de sarcină în funcție de în ce stadiu era sarcina în momentul în care s-a produs avortul.

Citește și: Ce este testul hCG și când este indicat acesta?

În primele săptămâni ale unei sarcini sănătoase, HCG se dublează cam la fiecare 48 până la 72 de ore. Cu toate acestea, în timpul unui avort spontan, nivelul de hCG începe brusc să scadă, mai ales după ce a fost eliminat tot țesuțul embrionar. Această descreștere poate dura între câteva zile și câteva săptămâni (până în 35 de zile).

Durata variază de la femeie la femeie, dar și de cât de mare era nivelul de hCG în timpul avortului spontan. De obicei, rezultatele testelor de mai puțin de cinci mIU/mL sunt considerate negative sau hCG ”zero” (o femeie care nu este însărcinată are hCG undeva între 0 și 5 mIU/ml).

Nivelul de hCG crește cu fiecare zi care trece în timpul sarcinii timpurii și atinge un vârf la aproximativ 8-10 săptămâni. Dacă ai suferit un avort spontan la începutul sarcinii, nivelul tău de hCG va reveni mai repede la nivelul dinainte de sarcină.

De ce nivelul de hCG continuă să crească după un avort spontan?

Potențiale cauze:

  • Sarcina heterotopică: Apariția simultană a sarcinii extrauterine (sarcină ectopică) și a sarcinii intrauterine. Este o situație rară, dar poate amenința viața mamei.
  • Boală trofoblastică persistentă și coriocarcinom: țesutul molar începe să crească din nou după îndepărtarea unei sarcini molare.

Poate să existe un deces fetală fără eliminarea țesutului, în care nivelurile de hCG continuă să crească, să rămână aceleași sau să scadă ușor în timp. În acest caz, diagnosticul este confirmat prin ecografie.” a explicat dr Luces-Sampson, obstetrician, potrivit momjunction.com.

Important de știut!

Hormonul hCG poate suprima procesul normal de ovulație. Următorul tău ciclu poate începe numai atunci când nivelul de hCG scade sub 5mIU/mL