Sarcina: Exista o legatura intre stresul mamei si imbolnavirea ulterioara a copilului?

Esti o viitoare mamica? Atunci nu te mai stresa! Acesta ar fi indemnul cercetatorilor, dupa ce un nou studiu a aratat ca exista o legatura intre stresul mamei in sarcina si imbolnavirea ulterioara a copilului.

Factorii psihosociali care aduc mult stres in viata unei femei insarcinate- precum, lipsa suportului, singuratatea, statutul social, doliul etc – pot duce la mutatii ale ADN-ului mitocondrial la copil, astfel favorizand dezvoltarea unor boli, potrivit studiului facut la Universitatea din Cincinnati, scrie sciencedaily.com.

Exista o multime de afectiuni care incep in copilarie, care au legaturi cu disfunctiile mitocondriale, inclusiv astm, obezitate, tulburari de deficit de atentie, hiperactivitate si autism”, spune dr. Kelly Brunst, coordonatorul principal al studiului.

Potrivit dr Brunst, perioada intrauterina, cat si cea in care e bebelus sunt momente importante pentru dezvoltarea copilului, dar si destul de vulnerabile in ceea ce priveste influentele pe care le are mediul in care creste.

Nu e ca si cum ne trezim intr-o zi si avem astm si tulburari de atentie. Efectele programarii genetice  apar de pe urma schimbarilor induse de mediul in care cresti si te dezvolti, cel mai probabil incep in timpul vietii intrauterine la nivel molecular si celular.” explica autorul studiului.

In cadrul studiului participantele au fost intrebate si despre evenimentele majore care le-au adus mult stres inainte de sarcina, ba chiar din perioada copilariei, iar cercetarea sustine ca si stresul major prin care poate trece femeia inainte de sarcina poate influenta negativ genomul mitocondrial fetal.

Rezultatele acestei cercetari au fost publicate in “Biological Psychiatry”.