Un aspect mai delicat și mai puțin discutat despre sarcină este incontinența urinară. Știai că cel puțin 30% dintre femeile însărcinate se confruntă cu incontinență urinară? Asta înseamnă că 1 din 3 gravide va avea scurgeri involuntare de urină, în cantități variate, unele dintre acestea chiar având nevoie să utilizeze un absorbant pentru a evita neplăcerile. Și atunci, ce e de făcut?
Citeștee și: Cum rezolvi problema incontinentei urinare?
Cauzele incontinenței urinare în sarcină au legătură în primul rând cu întinderea mușchilor planșeului pelvin, care poate provoca slăbirea sfincterului uretral, cu creșterea în greutate a gravidei, cu schimbările hormonale din organism, cu greutatea bebelușului care poate apasă tot mai des pe vezica urinară, dar și cu nașterile anterioare.
În cele mai multe dintre cazuri, aceste scurgeri apar la sfârșitul trimestrului doi și în trimestrul trei și sunt simțite atunci când gravida râde, strănută, tușește, face miscări bruște de aplecare, aleargă sau face un efort mai intens.
Chiar dacă nu este ceva grav, este neplăcut și multe femei preferă să sufere în tăcere și să evite să vorbească despre acest subiect, fără poate a ști că pot ameliora mult această neplăcere.
Există renumitele exerciții Kegel pentru planșeul pelvin, pentru întărirea mușchilor și pentru controlul vezicii urinare. Acestea ar trebui incluse în rutina zilnică a fiecărei femei însărcinate, dar și postpartum, pentru că pot crește flexibilitatea și elasticitatea perineului, ameliorând mult incontinența urinară, te ajută la recuperarea mai rapidă a întregului sistem pelvian după naștere, pot îmbunătăți și viața sexuală etc.
Încordează mușchii (pe care îi folosești atunci când urinezi) și oprește fluxul urinar, menține această ”încordare” timp de câteva sedunde, apoi relaxează încet mușchii. Repetă acest exercițiu de 10-15 ori, apoi mai poți face o repriză, de data aceasta încordând mușchii mai rapid decât prima dată. Este esențial ca înainte de a face aceste exerciții să ai vezica golită, să fii odihnită și să nu exagerezi, să nu îți ții respirația și să nu încordezi abdomenul, fesele sau picioarele. Cu timpul, poți face mai multe astfel de reprize, iar în câteva săptămâni ar trebui să începi să observi rezultatetele.
Te invit să urmărești și acest video: Îngrijirea perineului în sarcină și după naștere