Tipuri de sarcina multipla: vei avea gemeni fraternali, gemeni identici sau mai mult decat tripleti?

O sarcina multipla este atunci cand esti insarcinata fie cu gemeni, fie cu tripleti sau cu mai mult de atat. Sarcina cu mai mult de trei bebelusi este destul de rara si apare ca fiind una la 50 de sarcini. Sunt cazuri in care gemenii nu par sa semene intre ei, desi s-au nascut la cateva minute distanta unul fata de celalalt ori din contra: sa confuzi gemenii intre ei pentru ca se aseamana leit! Personal, am avut in colectivul din timpul liceului trei perechi de gemeni: o fata si un baiat; un baiat cu un baiat; si o fata cu o fata.

Sarcina multipla este mai comuna atunci cand vine vorba despre tratamentele de fertilizare in vitro (FIV). Un astfel de tratament se poate transforma intr-o sarcina multipla atunci cand exista mai mult de un singur ovul fertilizat, transferati uterului. Cateodata, unul dintre acesti embrioni fertilizati se poate desparti in doi (gemeni) inainte sa fie transferati uterului, potrivit Pregnancy Birth&Baby.

Femeile de 35 de ani sau mai in varsta sunt mult mai predispuse sa aiba mai mult de un embrion fertilizat in timpul ovulatiei si, implicit, sa aiba o nastere multipla. Totodata este probabil sa ai o sarcina multipla daca au mai existat gemeni in familie.

Care sunt semnele ca poti avea o nastere multipla?

  • Castigi in greutate, intr-un mod rapid, la inceputul sarcinii;
  • Ai stari de greata severe;
  • Se aude mai mult de o bataie a inimii in timpul examinarii prenatale;
  • Uterul este mult mai larg decat in mod normal.

O nastere multipla este confirmata cu ajutorul unei scanari cu ultrasunete, de obicei, in primul trimestru de sarcina, adica in cele 12 saptamani. Ultrasunetele vor confirma ce fel de nastere multipla este si cati saci cu lichid amniotic sunt, chiar daca exista o placenta sau doua.

Daca esti insarcinata cu mai multi bebelusi, este necesar sa-ti vizitezi doctorul mai mult decat ar face-o mamele cu un singur copil. De altfel, poate exista sansa ca bebelusii sa se nasca prematur sau sa existe complicatii ale sarcinii multiple.

Tipuri de nastere multipla

Gemenii fraternali

Doua ovule separate sunt fertilizate si implantate in uterul mamei. Bebelusii sunt fratii care impart acelasi uter. Acestia pot semana sau fi diferiti, pot avea acelasi sex sau nu. Acest tip de sarcina are cele mai mici sanse de complicatii deoarece fiecare fat are propria placenta si propriul sac amniotic. Poti auzi, intr-o zi, de gemeni „dizigoti”, referitor la doi zigoti (ovule fertilizate).

Gemeni identici

Gemenii identici se formeaza atunci cand un singur ovul fertilizat este „impartit” in doua. Fiecare jumatate de embrion este genetic identic, astfel ca gemenii au acelasi ADN. Cateodata, gemenii pot arata diferit. De altfel, ambii feti impart aceeasi placenta si acelasi sac amniotic, dar se poate intampla sa aiba fiecare sacul si placenta proprii. Poti auzi de expresia „monozigoti”, referitor la un singur zigot (ovul fertilizat).

Chiar daca exista verdictul de sarcina gemelara, se poate intampla ca unul dintre feti sa nu se mai dezvolte, fiind o conditie care se mai numeste si Sindromul geamanului disparut.

Sarcina multipla

Tripletii, cvadrupletii, cvintupletii, sextupletii s.a.m.d. pot fi o combinatie intre gemeni fraterni si identici. De exemplu, tripletii pot fi doar fraterni (trizigoti), formati din trei ovule individuale care sunt fertilizate si implantate in uter sau pot fi identici atunci cand un singur ovul se divide in trei embrioni sau poate fi o combinatie intre cele doua tipuri.

Pentru a avea grija mai mult de tine, vei avea nevoie de controale mai frecvente, de mai multa atentie la alimentatie si la suplimentele nutritive (daca este cazul) si la cresterea in greutate, scriu specialistii de la clinica medicala „Regina Maria”.

De altfel, complicatiile care pot aparea in cazul nasterilor multiple sunt: preeclampsie, nastere prematura, sindromul transfuzor-transfuzat (atunci cand bebelusii primesc, in mod inegal, sange placentar) sau nastere prin operatie de cezariana.

Citeste si Ce trebuie sa stie o gravida cu gemeni cu sindrom transfuzor-transfuzat?

Autor: Andreea Borcila