Buline Antibullying – acțiune inedită organizată de Asociația M.A.M.E. în colaborare cu Școala Gimnazială Pia Brătianu

Conform unui raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății, făcut public în aprilie 2019, România se situează pe locul 3 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește fenomenul bullying. Potrivit aceluiași raport, 9 din 10 cazuri de bullying se petrec în școală: în curtea școlii, în pauză sau chiar în timpul orelor. Neoprit la timp și cu resursele potrivite, fenomenul are efecte negative, precum creșterea actelor de violență, abandonul școlar, izolarea și depresia, iar, în cele mai grave situații, la tentative de suicid.

Foto: Asociația M.A.M.E.

Pornind de la acest context, Asociația M.A.M.E. și Școala Gimnazială Pia Brătianu din București au demarat proiectul pilot Buline Antibullying, prin intermediul căruia și-au propus să sensibilizeze copiii în legătură cu pericolul escaladării violenței verbale și fizice din școală. În cadrul unor workshop-uri susținute de specialiștii Asociației M.A.M.E., elevii claselor a III-a și a IV-a au fost provocați să participe la un concurs de creație a unor mesaje antibullying. Din cele peste 100 de propuneri primite, 15 mesaje au fost selectate și premiate, acestea fiind tipărite pe buline autocolante și afișate în mai multe locuri vizibile din cadrul școlii. Scopul acestei acțiuni este acela de a le reaminti constant elevilor că este important să fie atenți la modul în care aleg să comunice și să interacționeze cu ceilalți colegi.

“În calitate de voluntar activ al Asociației M.A.M.E. și mamă a doi copii care învață la Școala Gimnazială Pia Brătianu, am simțit nevoia să contribui la combaterea fenomenului de bullying în mediul școlar. Astfel, am propus crearea unor buline antibullying, ca modalitate prin care copiii să își exprime ideile și să transmită mesaje pozitive colegilor lor. Sunt bucuroasă că ideea a prins contur și a devenit o realitate, iar acum văd mesajele antibullying afișate pe pereții școlii, reamintind copiilor să fie atenți la modul în care comunică și interacționează cu ceilalți.” a declarat Laura Hora.

În luna mai 2023 va avea loc o campanie online de promovare, care îi invită pe cât mai mulți copii să se alăture, atât din Școala Gimnazială Pia Brătianu, cât și din alte școli, pentru a răspândi mesajele campaniei pe rețelele de socializare.

„În 2015, am început proiectul «Prietenie, dincolo de diferențe!», în urma numeroaselor mesaje primite de la părinți care ne-au atras atenția asupra faptului că, la școală, copiii lor erau victime ale bullying-ului. În ultimii 8 ani, am organizat peste 300 de sesiuni și workshop-uri despre bullying în peste 50 de școli și licee din București și Ilfov, la care au participat aproximativ 10.000 de elevi. Din păcate, fenomenul a devenit din ce în ce mai extins și a luat o amploare fără precedent, fapt pentru care este important să ne unim forțele – părinți, elevi, ONG-uri, școli, licee și alte instituții – pentru a crea un mediu sigur și prietenos pentru toți copiii. De aceea, am fost încântați să punem în practică ideea de a tipări și afișa prin școli buline cu mesaje antibullying, având confirmarea psihologilor cu care colaborăm că acestea vor avea un impact pozitiv asupra comportamentului elevilor.” – Maria Culescu, președinte fondator Asociația M.A.M.E.

“Școala noastră a fost mereu interesată de soluțiile de combatere a oricărei forme de bullying, fiind parte din mai multe activități și campanii dedicate fenomenului și având inclusiv comisia internă antibullying prevăzută de lege. Considerăm că este important să existe o comunicare și colaborare strânsă între profesori, părinți, elevii școlii și alte instituții/organizații nonprofit ce pot aduce plus valoare în tot acest proces. Sperăm ca exemplul nostru să fie preluat și de alte școli fiindcă, din păcate, fenomenul acesta nu a ocolit nicio școală din România. Mă bucur că suntem școală pilot, sub atenta îndrumare a specialiștilor din cadrul Asociației M.A.M.E. care ne-au propus proiectul”, a declarat prof. Marilena Stoica, directorul școlii.

 Nu ești singur, ai curajul să vorbești despre ce simți“, “Meriți să fii respectat și acceptat!“, “Cuvintele pot răni, alege-le cu grijă!“ sunt doar câteva dintre mesajele din cadrul campaniei anti-bullying, care se vor regăsi pe zidurile Școlii Pia Brătianu.