În România, anul trecut, au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, jumătate dintre ele, s-au petrecut în familie, potrivit ministrului Familiei

Astăzi, 18 noiembrie, este Ziua Europeană privind Protecția Copiilor împotriva exploatării sexuale. În România, în 2021, au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, jumătate dintre acestea, s-au petrecut în familie, a anunțat printr-o postare Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Când vorbim despre copii, nimic nu este mai revoltător decât situațiile de abuz sexual și exploatare sexuală în care sunt implicați și minori. Fiecare caz de care aflu îmi dă fiori! La nivelul Europei, astăzi marcăm Ziua privind protecția copiilor împotriva acestor atrocități. Și, chiar dacă ni se par greu de cuprins în cuvinte și în gânduri, realitatea este terifiantă pentru că astfel de grozăvii există” a scris Gabriela Firea, susținând că utoritățile au responsabilitatea nu doar de a face ceva pentru victimele acestor abuzuri, ci și pentru prevenirea și combaterea acestor fenomene.

În România, anul trecut, au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, jumătate dintre ele, mai exact 554, s-au petrecut în familie! 57 de copii chiar au fost exploatați sexual. Am avut cazuri când au fost implicați copii de 2-3 anișori ceea ce mi se pare terifiant. Cele mai multe cazuri, aproape 800, au implicat copii între 14 și 17 ani”, potrivit postării Gabrielei Firea.

Ministrul Familiei spune că la începutul anului a fost lansat 119 – numărul unic de urgență pentru copii 119, care a reprezentat o premieră la nivel națională și care este un singur canal unde pot fi anunțate cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copiilor.  Până la începutul lunii noiembrie, fuseseră înregistrate peste 92.000 de apeluri, evident nu toate pentru cazuri atât de grave sau pentru situații limită.

Este important ca acești copii sau apropiații lor să știe unde să semnaleze orice problemă și să ceară ajutor, chiar dacă e vorba doar de suspiciuni sau, uneori, de alarme false. Multe dintre cazurile grave, semnalate și în spațiul public, au ajuns în atenția noastră în urma unor apeluri la Numărul Unic 119!” a încheiat postarea ministrul Familiei.