Oficial, Romania e in carantina totala

De miercuri, 25 martie 2020, ora 12.00 Romania e oficial in carantina totala. Marti seara a fost emisa Ordonanta militara nr 3. Afla aici care sunt prevederile acestei ordonante.

„Ii indemn pe cei care inca nu constientizeaza pericolul sa se trezeasca. Nu ne jucam cu sanatatea publica” a declarat marti seara ministrul de Interne, Marcel Vela.

MAI a emis ordonanta militara nr. 3, in care se precizeaza ca se interzice circulatia tututor persoanelor, cu urmatoarele exceptii: deplasarea in scop profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza, deplasarea pentru asistenta medicala, depasari pentru ingrijirea copilului sau asistenta persoanelor bolnave, deplasari pentru sport in apropierea locuintei, deplasarea pentru donarea de sange, deplasarea pentru voluntariat, pentru activitati agricole.

De asemenea, un aspect special in prevederile acestei ordonante este cel destinat persoanelor cu varste de peste 65 de ani.

Circulatia persoanelor peste 65 de ani in afara locuintei este permisa numai intre orele 11 si 13, strict pentru cumparaturi, asistenta medicala, ingrjirea unui minor, asistenta altor persoane varstnice, activitate fizica individuala, pentru nevoile animalelor de companie. Circulatia persoanelor peste 65 de ani e permisa si in afara intervalului 11-13, daca se face in interes profesional sau in interes agricol (profesori, doctori etc)” a mai spus ministrul de Interne.

Pentru verificarea motivului deplasarii, angajatii prezinta adeverinta de serviciu semnata de angajator. Am cerut sa fie acceptata adeverinta fara stampila. Liber profesionistii, PFA prezinta declaratie pe proprie raspundere. Declaratiile trebuie sa cuprinda, numele, data nasterii, motivul deplasarii, data, semnatura. Declaratia poate fi prezentata si prin intermediul telefonului sau tabletei.

Poti citi textul Ordonantei Militare nr. 3 aici.